Recursos acadèmico-científics per mediar

Com millorar la meva tècnica mediadora consultant recursos acadèmico-científics?

Un cop ja ets mediador/ai per millorar l'exercici de la teva professió és necessari en moltes ocasions recórrer a eines que et possibilitin una cosmovisió més gran de la teva feina i conèixer l'actualitat d'acord amb el que s'està duent a terme en aquest camp.

A Espanya, concretament, tenim multitud de recursos per poder acudir-hi quan ho creguem oportú. Com que no pretenc que aquesta informació sigui excessivament densa, et donaré a conèixer tres d'aquests recursos que des de la Escola Internacional de Mediació (EIM) utilitzem i recomanem a les nostres assignatures (tant al programa d'especialista com al màster de mediació).

Revistes Científiques

La Revista de Mediació és una publicació que es realitza a nivell semestral amb l'objectiu de donar a conèixer, des d'una perspectiva acadèmico-científica, bones pràctiques que es realitzen al nostre camp, a fi de realitzar una contínua anàlisi sobre les tècniques i projectes per a la resolució de conflictes , partint de: estudis experimentals, desenvolupament de models teòrics, exposició d'experiències professionals i casos pràctics…

Per la seva banda, la Revista de Pau i Conflictes és, igualment, una publicació semestral que té com a objectiu principal donar a conèixer la recerca que es realitza a tot el món sobre la pau i els conflictes, així com altres camps com són el desenvolupament, l'animació sociocultural i els drets humans.

Significar de manera especial el fet que aquesta revista té un caire interdisciplinari. Això us permet abordar la pau i els conflictes des de múltiples punts de vista. 

La qualitat d'aquestes revistes és indubtable, atès que estan indexada a Emerging Sources Citacion Index, pertanyent a la Web of Science (Thomson Reuters), amb probabilitat futura de ser indexada a les bases de dades més importants del món a nivell científic (Scopus i JCR). Totes dues tenen Comitè Editor, Assessor i Científic configurat per professionals amb enorme trajectòria professional en camps tan diversos com: dret, psicologia, pedagogia social…

Com a mediador/a és important que acudeixis als documents ja publicats a l'arxiu de les mateixes i descarreguis aquells articles que et resultin interessants de cara a una major reflexió en el teu quefer com a mediador/a.

Manual de Casos de Mediació Resolts

Tot i que hi ha una enorme quantitat de manuals de mediació en diferents àmbits, vull donar-te a conèixer el treball coordinat per Giménez (2009) sobre mediació intercultural i comunitària. Ja que com donem a conèixer al Màster de Mediació d'EIM i al nostre bloc sobre la importància de formar-se en mediació intercultural, aquest tipus de mediació té un caire singular que fa imprescindible el coneixement d'experiències i casos ja resolts que ens serveixin com catapulta per reenfocar la nostra tasca mediadora. 

Recursos académico cientificos para mediar.1

Com indica l'autor, aquest manual no només ofereix unes pinzellades bàsiques de què és i com es desenvolupa aquesta tècnica alternativa de resolució de conflictes aquelles persones no familiaritzades amb el tema, sinó que també representa un referent quant a l'abordatge de supòsits pràctics per als professionals de la intervenció social i sobretot per als Mediadors Socials Interculturals.

Aprofundint les accions concretes que s'han dut a terme en casos específics de mediació comunitària i intercultural. Partint que la mediació intercultural es concep com aquell procés que té per objecte contribuir a facilitar i millorar els recursos de què disposa una comunitat social per gestionar de manera eficient aquelles situacions que poden generar conflicte o malestar entre aquells membres de la societat que parteixen de dimensions culturals diferents. És una de les eines que trobaràs com recurs complementari en algunes de les assignatures de el nostre màster.

No ho oblidis! per ser un extraordinari professional has d'anar a fonts d'informació extraordinàries i partir d'una investigació acció contínua que et portin a optimitzar els teus coneixements amb vista a la resolució positiva dels casos amb què treballis.

Fonts d'informació:

1. https://revistademediacion.com/
2. https://revistaseug.ugr.es/index.php/revpaz
3. Giménez, C. (2009). La mediació social intercultural a Castella-la Manxa: manual de casos. Toledo: Conselleria de Benestar Social de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa.

Feu un comentari