Praxi interdisciplinària: una aposta professional de la mediació

Hi ha alguns professionals que quan pensem en la mediació entenem que hi ha dos ritmes, el àmbit públic i el privat. L'administració pública fa els deures a poc a poc a l'hora de consolidar la mediació i donar reconeixement social a aquest ofici molt necessari en aquests temps que corren i que obligarà a modernitzar molts operadors jurídics.

Aquest article pretén analitzar el segon ritme, el del àmbit privat, el que requereix emprenedoria i apostar per una marca blanca com la Mediació per a l'exercici de diverses professions dedicades a la gestió de conflictes.

La nostra metodologia a la Mediació

La meva professió d'origen és la d'advocat i en el moment que vam decidir muntar una empresa de Mediació vam haver d'elaborar el pertinent pla de negoci i apostar per una metodologia pròpia que seria l'ànima i el distintiu de la nostra empresa.

No concebem la gestió de qualsevol conflicte sense tenir al costat un equip interdisciplinar de professionals. Els que portem anys en l'exercici de la nostra professió d'origen a primera línia del conflicte (advocats/des en exercici, psicòlegs/òlogues, treballadors/es socials, arquitectes/es, etc.) sabem la importància d'un mapeig exacte del conflicte per determinar com hauríem d'intervenir per armar les parts perquè ho solucionin. Aquest mapeig és un anàlisi detallada del jurídic i el metajurídic. Això en els grans conflictes és una tasca àrdua que va anar acompanyada de determinar exactament quins metaprogrames estan utilitzant les parts per escollir el mediador/ao parella de mediadors més idonis per a un conflicte determinat.

Entenem la utilització de la Mediació partint de la més estricta professionalització i considerant que perquè sigui efectiva hi ha una feina immensa abans que un conjunt de persones se sent a mediar.

Partim de la base que «l'ésser humà és un ésser social i interdependent», per tant, som gregaris, i particularment, a la nostra activitat professional.

Treball interdisciplinari

La Mediació és una pràctica complexa, on conflueixen especialment aspectes jurídics i relacionals. A la Mediació tota disciplina està vinculada amb una altra disciplina, cosa que porta a intercanviar pautes per tractar determinades situacions. Per tant, requereix del suport de diferents àrees del coneixement, altres metodologies i pràctiques, requerint la presència de disciplines diferents. Aquesta necessitat de trobada de diferents coneixements, metodologies i pràctiques porta a crear equips de treball interdisciplinaris.

El treball interdisciplinari es fa a partir del treball en equip reflexiu. És una manera de co-construir el procés de mediació, una manera d'acompanyar els mitjans a trobar les solucions al seu conflicte d'una manera més sistèmica i amb més creativitat.

Condicions necessàries per donar-se un treball interdisciplinari:

Les condicions que pensem són necessàries per poder treballar en equip interdisciplinari i que la seva feina tingui un sentit en els processos de mediació implica tenir presents els següents punts:

  • Convicció en la importància daquest tipus de treball col·laboratiu.
  • Cal tenir informació dels coneixements i les pràctiques de les altres disciplines amb què es treballarà.
  • Per fer front a determinades situacions problemàtiques és útil disposar d'elements de comparació entre una disciplina amb una altra.
  • Humilitat i respecte científic. Totes les disciplines tenen fonaments i fonaments en la incidència del conflicte.
  • Estar disposat a la discussió i aprendre dels altres.
  • Flexibilitat per acceptar altres mirades del conflicte

L'historiador liberal francès, François Furet deia:

» No n'hi ha prou de parlar per ser escoltat

   No n'hi ha prou escoltar per ser entès

   No n'hi ha prou entendre per aprendre «.

Quins són els objectius principals d'un Mediador/a?

El repte del Mediador és construir els coneixements de base per entendre a través de les preguntes on hi ha el conflicte. L'eix fonamental és l'enriquiment de diverses disciplines que funcionin de forma sincronitzada per assolir els objectius proposats i serveixin per catalitzar en la prevenció i l'administració de conflictes. La versatilitat amplia les possibilitats dèxit.

Praxis interdisciplinaria.1

Per tant, cal enfortir la xarxa professional. Si els mediadors ens limitem a l'entrenament a la professió d'origen, se n'anirà cap a una teoria de la Mediació favorable al Statu Quo i no a un enfocament holístic que aposti per la transformació i el canvi. El canvi passa per l'activitat interdisciplinària, ja que és flexible, i aquest tret és una de les qualitats indispensables del rol del mediador/a.

En paraules de l'escriptor i psicoterapeuta argentí René Trossero, en la seva poesia recessos:

«Acomiada't, deixa córrer el riu de la vida

emportant-se les aigües que estàs veient

perquè tingui lloc davant dels teus ulls

les aigües que no vesteix encara

i ja estan venint … » 

Avantatges del treball amb equip reflexiu

Aquesta metodologia de treball presenta certs avantatges, destaquen els següents:

  • L'equip reflexiu (ER) acompanya el Mediador en la presa de decisions.
  • L'ER actua de supervisió a la mediació. L'ER complementa la mirada o la interpretació del mediador
  • L´ER potencia l´intercanvi de significats a partir de les diferents mirades.
  • L'ER potencia l'intercanvi dels coneixements disciplinaris diferents.
  • L'ER ajuda a la reformulació de narratives
  • L'ER ajuda en la gestió emocional, tant dels mediadors com dels mitjans.

L'ER, en definitiva, és una eina de suport als mediadors, però són aquests, que en darrera instància prenen les decisions del procés de mediació.

Aquesta metodologia necessita un treball col·laboratiu que es pot donar de forma presencial en el procés de mediació o bé en reunions de supervisió.

En els casos complexos decidim fer una mediació amb un equip reflexiu presencial. Aquesta metodologia necessita un setting que incorpori dues sales com a mínim separades per un mirall reflectant. La disposició de l'espai que nosaltres fem servir és el següent:

praxis interdisciplinaria

L'espai de mediació compta amb tres sales diferenciades. Una sala, a l'altiplà amb la polivalent, on s'ubica l'equip reflexiu, al plànol amb la lletra B. És una sala que permet fer formacions teòriques i pràctiques amb seguiment de processos de mediació. I un despatx, sala C, que serveix de suport i que permet tenir un espai diferent per reunions puntuals o bé si es decideix en un moment donat fer-ne una intervenció per separat de les parts.

Conclusions finals

La nostra experiència en els diferents casos que hem pogut portar en mediació en què hem pogut treballar en equip de reflexió han estat clarament satisfactoris, especialment pels mateixos membres de l'equip, ja que aporta una seguretat i qualitat a la feina, a més d'un aprenentatge mutu que és molt enriquidor.

Desafortunadament, no sempre és viable, i la soledat del mediador imposa. Penso que cal que la mediació estigui configurada per equips interdisciplinaris, que, encara que no treballin en els casos directament, sí que facin reunions de supervisió mútua. I si això no és possible que el mediador s'incorpori a algun grup de supervisió externa. De fet, el meu equip supervisa altres Mediadors/es.

Aquest article ha estat elaborat per Jordi Casajoana, mediador, advocat i Coordinador de Parentalitat.

Feu un comentari