El Servei Municipal de Mediació Comunitària d'Alacant atén 4.592 residents el 2020

El regidor Antonio Peral, responsable de Presidència, Coordinació de Projectes, Innovació i Captació de Fons europeus, ha comunicat que la darrera Junta de govern de l'Ajuntament d'Alacant va renovar el Servei de Mediació a les comunitats veïnals de la Zona Nord de la ciutat per als dos propers anys amb un pressupost de 222.438 euros. Després de la celebració del corresponent procediment obert, la mercantil Filias Desarrollo Comunitarios SL va guanyar el concurs.

Peral ha destacat que la feina de l'equip de mediació està molt arrelada als barris al·ludits, circumstància evident en les anotacions anuals amb las comunitats veïnals ateses: 127 el 2019, amb 3.556 usuaris directes, i 153 comunitats el 2018, amb 4.284 usuaris directes. Durant el 2020, s'han atès 4.592 residents, segons dades aportades per aquest servei.

El regidor de Coordinació de Projectes ha destacat que, gràcies a la darrera adjudicació, l'equip de mediació conformat per tres professionals -dos treballadors socials i una educadora- ha vist ampliada la jornada setmanal a un total de 90 hores. L'apartat d'assessorament jurídic es presta durant 4 hores a la setmana i va a càrrec d'un advocat, que ajuda les comunitats de propietaris a efectuar tràmits legals connectats amb la Llei de propietat horitzontal, que regeix el desenvolupament formal de les comunitats.

D'aquesta manera, Peral informa que bona part dels casos en què intervé aquest equip mediador en comunitats de veïns té a veure amb les avaries que sorgeixen als immobles, amb més de mig segle d'existència. Els trencaments o embussos de canalitzacions i baixants desemboquen en "piscines" d'aigua als baixos dels immobles i, en no haver acord entre els llogaters bé per qüestions econòmiques o per picabaralles, es genera l'afecció de fonaments, acumulació d'aigües brutes i la corresponent insalubritat.

Impagaments de quotes a les comunitats, casos d'absentisme escolar o solitud de veïns de la tercera edat són problemes usuals en què també s'impliquen els “mediadors”. Altres situacions en què actuen, segons dades de l'Oficina de Coordinació del Pla Integral Zona Nord, es deriven d'usos indeguts de l'espai públic per acumulació d'estris al carrer (xatarra), realització de festes o fogueres a la via pública fins a altes hores o la proliferació de residus a les mateixes.

"És important destacar, a més, el treball de coordinació que realitza el servei amb altres àrees municipals per resoldre els problemes, com ara les de Seguretat, Sanitat, Conservació d'Immobles, Acció Social, Neteja, Habitatge i Educació", precisa Antonio Peral. “També fan de “pont” amb altres institucions, com la Conselleria de Sanitat o la Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl”.

"Tota aquesta tasca conjunta és difícil, però s'ha anat consolidant al llarg dels anys i ara és fonamental per a la resolució dels problemes detectats", ha indicat l'edil de Presidència i Coordinació.

Ajudar a la solució de conflictes entre veïns, promoure la convivència i afavorir l'autonomia dels residents als 6 barris de la Zona Nord d'Alacant són objectius prioritaris d'un serveis municipal a auge: el de Mediació, Assessorament jurídic i Intervenció en comunitats de veïns.

Són moltes les opcions que ofereix l'Escola Internacional de Mediació, et pot ajudar a cobrir aquest àmbit i servir com a complement fonamental a altres àmbits professionals, permetent accedir als principals registres:

– Màster en Mediació i Gestió de Conflictes Multidisciplinals

– Especialista en Mediació Civil, Mercantil i Familiar 

– Expert Mediació Civil, Mercantil i Familiar

 

Amb totes t'ajudarem en el teu objectiu professional com a mediador/a. 

Segueix les jornades a les nostres xarxes socials


Linkedin


Instagram


Facebook


Twitter


Youtube

Feu un comentari