Aconsegueix la mediació descongestionar els jutjats?

Prèviament hem esmentat els avantatges de impulsar l'arbitratge i la mediació com a alternativa més ràpida als jutjatsperò cal plantejar-se si la mediació està resultant reeixida realment a efectes pràctics quant a la reducció de l'embús judicial. Aconsegueix la mediació descongestionar els jutjats?

Segons les dades, Espanya és el 4t país de l'OCDE amb més taxa de litigis per persona, ia més es troba per sota de la mitjana europea quant a nombre de jutges per habitant. Això és un indici que reflecteix una realitat: els retards judicials i els embussos als jutjats espanyols amb casos per resoldre.

Per combatre aquesta situació, les autoritats promouen una possible solució parcial: la mediació, que si bé encara té un pes relativament baix dins del sistema judicial, el seu ús s'ha anat incrementant exponencialment durant els darrers anys.

La mediació destaca per poder aplicar-se tant en conflictes de tipus penal com civil, encara que al nostre país s'hi va en major nombre d'ocasions per resoldre casos relatius a la família on entren en joc qüestions personals i emocionals (com, per exemple, divorcis ).

Tot i això, l'ús de la mediació no està estès entre la societat general, per la qual cosa es fomenta la pràctica mitjançant els magistrats en fase d'instrucció, els qui suggereixen a les parts acudir a processos de mediació abans de continuar amb els tràmits dels judicis ordinaris. Això és el que es coneix com mediació intrajudicial.

D'acord amb les dades de mediació intrajudicial aportades pel CGPJ, a l'any 2015 es van produir a Espanya 1.383 casos de mediació familiar, 1.881 de mediació penal i 104 de mediació civil. D'altra banda, els càlculs de l'Institut per a la Difusió de la Mediació (IDM) revelen que el 2016 a la Comunitat de Madrid es van fer més de 1.000 processos de mediació en diferents àmbits, dels quals un 90% van ser per via intrajudicial.

Les xifres corroboren que la mediació està jugant un paper important en la descongestió dels jutjats. Però el que es pretén des de l'IDM és anar un pas més enllà. incrementar l'accés a la mediació de manera prejudicial, i per això és essencial que els ciutadans coneguin prèviament l'opció de la mediació com a alternativa a la via judicial tradicional.

La vocal del CGPJ, María José Sáez, va afirmar en unes jornades organitzades recentment per l'IDM que la normativa actual és “poca, però suficient” per al ple ús de la mediació, i que per continuar implantant-se amb èxit és fonamental la col·laboració de “ tots els actors que participen a l'Administració de Justícia”.

Feu un comentari