La nova llei d'emprenedors perfila la figura del mediador concursal

L'àmbit concursal, segons la nova normativa per als emprenedors, incorporarà la mediació i la figura del mediador dins dels acords extrajudicials de pagament. Si bé la Llei 14/2013 de suport als emprenedors i la seva internacionalització es va publicar el passat 28 de setembre i ja està en vigor gairebé íntegrament, no serà fins al proper dia 18 d'octubre quan entri en vigor el precepte que reforma l'article 178.2 de la Llei Concursal, afegint-hi el Títol X, format per dotze articles (231 a 242), que regula l'expedient de Acord extrajudicial de pagaments.

Mediador concursal

Els mediadors concursals, que seran retribuïts conforme a l'aranzel dels administradors concursals, seran els que duguin a terme aquests “acords” o negociacions de deutes dels empresaris, excloent-ne les de dret públic. La durada estimada del procés negociador és inferior a tres mesos i hi ha la possibilitat de pactar lleves de fins al 25% dels crèdits i esperes de fins a tres anys.

Als articles 232 i 233 del Títol X es disposa allò essencial del procés de la mediació concursal i els requisits que un mediador concursal ha de complir:

1) La sol·licitud d'acord extrajudicial de pagaments: El deutor que pretengui assolir l'acord amb els creditors sol·licitarà el nomenament d'un mediador concursal. Si el deutor és persona jurídica, és competent per decidir sobre la sol·licitud l'òrgan d'administració o el liquidador.
2) El nomenament del mediador concursal: Haurà de recaure en la persona natural o jurídica que figuri a la llista oficial del BOE, la qual serà subministrada pel Registre de Mediadors i Institucions de Mediació del Ministeri de Justícia.
3) Condicions per al nomenament:
1- Complir els requisits exigits d'acord amb la Llei 5/2012 de mediació en assumptes civils i mercantils (estar en possessió de títol oficial universitari o de formació professional superior i comptar amb formació específica per exercir la mediació).
2- A més, reunir les condicions subjectives que s'indiquen a l'apartat 1 de l'article 27 per al nomenament d'administradors concursals:

    • Ser advocat en exercici amb cinc anys d'experiència professional efectiva a l'exercici de l'advocacia, que hagués acreditat formació especialitzada en Dret Concursal.
    • Ser economista, titulat mercantil o auditor de comptes amb cinc anys dexperiència professional, amb especialització demostrable en làmbit concursal.

També es pot designar una persona jurídica en què s'integri, almenys, un advocat en exercici i un economista, titulat mercantil o auditor de comptes, i que garanteixi la deguda independència i dedicació en el desenvolupament de les funcions d'administració concursal.
*En tot el que no preveu aquesta Llei quant al mediador concursal, cal atenir-se al que disposa en matèria de nomenament d'experts independents.

Els concursos que es declarin abans del 18 d'octubre continuaran regint-se per la normativa concursal anterior a aquesta llei quant a l'acord extrajudicial de pagaments. Novament, la mediació continua obrint-se pas en altres àmbits, transmetent la seva cultura del diàleg igualitari i permetent un abaratiment de costos com a conseqüència de l'acceleració dels processos de negociació als concursos de creditors.

Per consultar les disposicions legislatives:
Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització

Apartat 1 de l'article 27 - Llei 22/2003, de 9 de juliol, Concursal (Vigent fins al 18 d'octubre de 2013)

Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils

Feu un comentari