Administradors/es de Finques + Mediació: Una solució d'èxit

A les comunitats de veïns se solen donar desavinences de tota mena: ús privat de l'espai comunitari, sorolls o morositat, són alguns dels exemples dels problemes que afecten tots els qui integren l'immoble. Aquests, de no resoldre's per si mateixos, per la comunitat, o amb la intervenció de l'administrador/a de finques, solen derivar en processos judicials llargs i costosos.

Des de la meva experiència personal com a veí i president de la Comunitat de Propietaris, en la qual resideixo, he arribat a la conclusió que a les Comunitats de Propietaris es generen incomptables situacions conflictives, les quals són difícils d'abordar i gestionar de manera satisfactòria. Els mecanismes actuals de resolució dels conflictes en aquest àmbit – Via judicial o Junta General de Propietaris- són ineficaços i el marc normatiu (Llei de Propietat Horitzontal, Reglaments de Règim Intern) ofereix en la majoria dels casos respostes insuficients, provocant que un conflicte en una Comunitat de Propietaris suposi un contratemps per a aquesta i per al seu Administrador, i la seva gestió comporti una pèrdua de temps i diners, i que gairebé sempre lúnica sortida sigui acudir als tribunals.

Davant aquesta tessitura sorgeix la Mediació com a forma neutral de resoldre aquests temes. És un procediment que possibilita abordar la solució dels conflictes entre persones a través de la intervenció d'un mediador/a, que actua com a tercer imparcial i facilita la comunicació entre les parts. És un procés ràpid i molt efectiu a qui s'assisteix de forma voluntària, evitant afrontar una llarga i complexa instància judicial.

La importància de la mediació rau que els involucrats/es en el conflicte participen de la solució dels seus propis problemes, i per això té un especial atractiu en l'àmbit de les Comunitats de Propietaris, ja que els afectats/des es veuen abocats a mantenir una convivència posterior viable .

A continuació, es descriuran els principals avantatges de la Mediació Veïnal:

  • Temps: aquesta tipologia de conflictes es resol en un breu espai de temps (entre dues a sis sessions).
  • Econòmiques, ja que és una metodologia que ofereix solucions sense costos judicials.
  • Els Acords de Mediació ajuden al manteniment de relacions futures, es millora la comunicació i la comprensió. Són duradors en el temps, ja que la implicació de les parts i l'assumpció de la responsabilitat en el procés produeix efecte a llarg termini.
  • Els acords satisfan totes les parts, donant cobertura a interessos individuals i col·lectius, cosa que porta a una millora de la convivència veïnal.

 

Administrador/a de Finques el professional idoni per intervenir com a Mediador/a!

 

Els Administradors/es de Finques tenen una relació propera amb la Comunitat de Veïns. La comunitat confia en aquests professionals per gestionar conflictes i tenen un rol molt important per proposar a les parts que, quan els conflictes s'hagin agreujat, escullen acudir a la Mediació abans d'anar als Tribunals.

Per això, cal que el professional de l'Administració de Finques s'instrueixi i es formi a tècniques i eines que s'utilitzen en la mediació, per abordar amb més èxit aquesta tasca i, per descomptat, afegeix un – plus – de competitivitat professional al seu servei.

Feu un comentari