Què motiva un advocat/da a convertir-se en mediador/a?

Des de la publicació de la Llei 5/2012 i la posada en funcionament del Registre de Mediadors al juny de 2014, el sector de la mediació cada cop ha anat cobrant més rellevància dins l'àmbit legal a Espanya consolidant-se, a poc a poc, com l'alternativa ideal per resoldre conflictes per via extrajudicial i el consegüent estalvi de temps i costos per a l'Administració Judicial i la ciutadania .

 

Parlar de mediació amb un advocat/ada pot ser un tema controvertit, de vegades es genera el debat sobre un cert intrusisme laboral ja que qualsevol advocat/da compta amb diversos casos a l'esquena en què s'ha culminat amb un acord entre les parts, acord a què, amb total probabilitat, no s'hagués arribat sense la seva intervenció.

 

No hi ha dubte que a l'advocat/da se li demana ser un bon analista, amb prou capacitat d'interpretar d'una forma jurídica, els assumptes que presenta un client. Però és més, no sols ha de ser un bon analista jurídic sinó que a més, hauria d'assessorar o aconsellar al seu client sobre quina és la millor alternativa per resoldre el seu problema concret, oferint-li informació sobre totes les opcions que hi ha: arbitratge, negociació, via judicial o mediació.

 

Però la mediació té algun avantatge per a l'advocat/da? És rendible? Des del nostre punt de vista sí.

Si hi ha alguna cosa que aprecien els mitjans, és que poden donar la seva versió completa dels fets, cosa que no sempre es dóna en un procés judicial. No hi ha cap limitació de preguntes ni respostes, ni formats preestablerts més enllà de l'ordre de les sessions. Aquesta possibilitat de ser oïda marca la diferència, en la majoria dels casos, entre un procés de resolució satisfactori o insatisfactori, incrementant les possibilitats de comptar amb un client més satisfet el qual recorrerà, probablement, al mateix professional que al seu moment li va oferir la mediació com una forma alternativa de solucionar el seu propi problema amb un menor desgast emocional i de forma més econòmica, propiciant la recomanació a altres clients potencials.

 

Aquest fet suposa una nova oportunitat per ampliar els serveis oferts per als advocats/des exercents i un valor curricular afegit als estudiants de Dret.

 

Des de Mainfor Learning Services i la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid fem arribar a aquests professionals l'oportunitat de formar-los i inscriure's com a mediadors oficials davant del Ministeri de Justícia, requisit fonamental per empoderar els acords que s'assoleixin.

 

Més informació sobre el Programa Universitari, aquí.

 

Alexandre Muñoz
amunoz@mainfor.edu.es
Assessor del Programa Universitari de Mediació Civil, Mercantil i Familiar

Feu un comentari