MEDIACIÓ I JUSTÍCIA RESTAURATIVA. APROXIMACIÓ A UN NOU MODEL DE RESTAURACIÓ DEL DANY.

Naturalesa i orígens.

La justícia restaurativa apareix després de la modificació del Codi Penal, on es reconeix a la víctima el dret de participar en la restitució del dany sofert i el reconeixement directe i exprés del culpable de la responsabilitat pel delicte comès i la voluntat activa de reparar el dany causat.

Per això, el culpable, el delicte i la pena han de complir uns requisits.

Durant tot aquest procés, se suspèn el procés judicial penal, es deriva a un procés mediador i es comunica posteriorment al jutge l'acord aconseguit perquè tingui efecte de sentència.

Definició.

Estem davant d'un tipus de Mediació: la Mediació penal, i que abasta una gran quantitat de delictes que poden ser resolts de manera menys traumàtica per a totes les parts, i que aconsegueix encaminar la resolució de conflictes personals i socials amb origen en actes i conductes delictives cap a la convivència pacífica.

En tot moment es manté la voluntarietat del culpable de voler participar del procés mediador, i de la víctima de la voluntat d'escoltar, de perdonar i d'arribar a un acord.

Fonts.

  • A nivell nacional:

Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal, modificada per la LO 1/2015 de 30 de març. 

Article 80.3 Excepcionalment, encara que no concorrin les condicions 1a i 2a de l'apartat anterior, i sempre que no es tracti de reus habituals, es pot acordar la suspensió de les penes de presó que individualment no excedeixin de dos anys quan les circumstàncies personals del reu, la naturalesa del fet, la seva conducta i, en particular, lesforç per reparar el dany causat, així ho aconsellin.

En aquests casos, la suspensió s'ha de condicionar sempre a la reparació efectiva del dany oa la indemnització del perjudici causat d'acord amb les seves possibilitats físiques i econòmiques, o al compliment de l'acord a què fa referència la mesura 1a de l'article 84.

Article. 84 El jutge o tribunal també podrà condicionar la suspensió de l'execució de la pena al compliment d'alguna o algunes de les prestacions o mesures següents:

1a El compliment de l'acord aconseguit per les parts en virtut de mediació.

Llei 4/2015, del 27 d'abril, d'Estatut de la Víctima del Delicte. 

Article 15. Servicis de justícia restaurativa.

  1. Les víctimes podran accedir a serveis de justícia restaurativa, en els termes que reglamentàriament es determinin, amb la finalitat d'obtenir una reparació material i moral adequada dels perjudicis derivats del delicte, quan es compleixin els requisits següents:
  2. d) el procediment de mediació no comporti un risc per a la seguretat de la víctima, ni hi hagi el perill que el seu desenvolupament pugui causar nous perjudicis materials o morals per a la víctima;
  3. Els debats desenvolupats dins del procediment de mediació seran confidencials i no
  4. Els debats desenvolupats dins del procediment de mediació seran confidencials i no podran ser difosos sense el consentiment de les dues parts. Els mediadors i altres professionals que participin en el procediment de mediació estaran subjectes a secret professional amb relació als fets i les manifestacions que haguessin tingut coneixement en l'exercici de la seva funció.
  5. La víctima i l'infractor poden revocar el consentiment per participar en el procediment de mediació en qualsevol moment.
  • A nivell europeu, les fonts són: 

Decisió Marc del Consell de la Unió Europea de 15 de març (2001/220/JAI),

Article 10. Mediació penal en el marc del procés penal.

Directiva 2012/29/UE del Parlament Europeu i del Consell de 25 d'octubre del 2012.

Article 12. Dret a garanties en el context dels serveis de justícia reparadora.

Bibliografia

“Mediació penal a Espanya: cap a la justícia restaurativa” 19/03/2018. Autora Olatz Alberdi, sòcia i especialista en Dret Civil a ABA Advocades. Publicat a LEGALTODAY.

“Justícia restaurativa. Un camí per explorar?” 19/01/2019. Autora Adelaida del Camp. Periodista. Experta en comunicació institucional i privada. Publicat a CONFILEGAL

DADES IDENTIFICATIVES

Autora: Rocío Bravo Gálvez. Graduada Social. TS PRL. Experta en Responsabilitat Social Corporativa (RSC). Mediadora civil, mercantil i familiar.

Pàgina web: www.consultoriasocialdakaphor.es

Contacte: info@consultoriasocialdakaphor.es

RRSS: Twitter https://twitter.com/RocioBravoG

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/roc%C3%ADo-bravo-g%C3%A1lvez-24238570/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009071964669

Data de la publicació: 26/09/2019

Feu un comentari