La Junta d'Andalusia aprova un decret que modifica el Reglament de Mediació Familiar a la comunitat

El Reglament de Mediació Familiar a Andalusia, vigent des de l'any 2012, recentment ha incorporat novetats, després de la modificació del decret de mediació familiar aprovada pel Consell de Govern andalús.

Aquest reglament que s'ha modificat és el que regula la mediació familiar, que a efectes pràctics és la mediació aplicada a casos de conflictes per separacions, divorcis, ruptures de parelles de fet, cura de persones en situacions de dependència, tuteles de menors, etc. .

L'objectiu del nou text que reforma la legislació andalusa en matèria de mediació familiar és adaptar-se a les darreres modificacions a les normatives estatal i comunitària.

Entre els canvis introduïts, destaca la extensió de la gratuïtat del servei de mediació familiar i l'agilitació dels procediments (tractant-se d'un procediment extrajudicial i voluntari de resolució de conflictes amb la intervenció de mediadors especialitzats i imparcials).

Una altra de les principals novetats és que la inscripció dels professionals mediadors al Registre de Mediadors Familiars d'Andalusia deixa de ser obligatòria i passa a ser voluntària. A més, el Registre ara permet la inscripció de professionals amb qualsevol titulació universitària oficial (diplomatura, grau o llicenciatura).

Cal no oblidar que el servei de mediació familiar mai no s'oferirà si es donen els casos següents: que el professional mediador no consideri viable el procediment o que es detecti violència de gènere o maltractaments cap a algun membre familiar.

 Quines són les novetats del decret que modifica el Reglament de Mediació Familiar a Andalusia?

  • Augment del nivell mínim d'ingressos requerit per a la gratuïtat del servei de mediació familiar a les famílies nombroses de categoria especial ia les persones amb discapacitat, equiparant-se als requisits exigits per a lassistència jurídica gratuïta.
  • Ampliació dels supòsits per exempció de pagament. Ara es reconeix l'exempció a aquelles unitats familiars amb menors d'edat a càrrec seu i més extutelats fins a 25 anys. L'exempció de pagament també és oberta a persones adoptades o acollides i les seves famílies biològiques, adoptives o acollidores, així com tutors i guardadors i persones amb discapacitat intel·lectual.
  • Reconeixement de noves modalitats dunitat familiar per accedir a la mediació gratuïta: unitats formades pel pare, la mare o tots dos i els fills majors, sempre que depenguin econòmicament dels seus progenitors. Això se suma a les figures familiars que ja estan reconegudes a l'anterior decret (persones casades, parelles de fet, parelles sense vincle legal però amb fills comuns i familiars fins al tercer grau de consanguinitat).
  • El caràcter obligatori de la inscripció dels professionals mediadors al Registre de Mediació Familiar d'Andalusia passa a ser voluntari amb el nou decret.
  • Qualsevol titulació universitària oficial és vàlida per als professionals mediadors que a partir d'ara vulguin exercir la professió i inscriure's al Registre de Mediació Familiar, seguint així les exigències de la Normativa Europea. Fins a l'any 2014, només podien ser mediadors aquelles persones titulades als àmbits educatiu, social, psicològic i jurídic.
  • La formació específica dels mediadors, que ha de tenir un mínim d'hores, variarà depenent de si la inscripció del mediador/a al Registre es realitza exclusivament a efectes de publicitat i informació (mínim 100 hores lectives) o si per contra hi ha voluntat de formar part del sistema de torns per a la prestació del servei (formació del menys 300 hores lectives o el seu equivalent al Sistema Europeu de Transferència i Acumulació de Crèdits).
  • S'amplia la inscripció dels mediadors al Registre de 3 a 5 anys, prorrogables per altres cinc.

Feu un comentari