El moviment palestí pel canvi i el cercle israelià de parents

Un dels temes que sempre més interessa, és la cerca dels orígens del que t'apassiona.

En el nostre cas, com a mediadors/es, seria una cosa així com De quina manera s'han intentat solucions? analitzant determinats problemes a altres llocs del món.

Per això avui ens preguntem, I un dels conflictes més aferrissats de la història? Què passa entre Israel i Palestina? No hi ha esforços per la pau i el consens? La regió de Palestina, entre el riu Jordà i el mar Mediterrani, considerada sagrada per a musulmans, jueus i catòlics, pertanyia a l'Imperi Otomà i estava ocupada majoritàriament per àrabs i altres comunitats musulmanes. Però una forta immigració jueva, fomentada per les aspiracions sionistes, començava a generar resistència entre les comunitats.

Després de molts anys d'atemptats palestins i assassinats selectius de les forces de seguretat israelianes, l'OLP i Israel firmarien el 1993 els acords de pau d'Oslo, en què l'organització palestina va renunciar a la violència i el terrorisme i va reconèixer el dret d'Israel «a existir en pau i seguretat», un reconeixement que l'organització islàmica palestina Hamàs mai no va acceptar.

I després dels acords signats a la capital noruega va ser creada l'Autoritat Nacional Palestina, que representa els palestins davant dels fòrums internacionals. Tot i això, diuen els experts que perquè hi hagués una veritable oportunitat de pau, els israelians haurien de recolzar un Estat sobirà per als palestins que inclogui Hamàs, aixecar el bloqueig a Gaza i les restriccions de moviment a Cisjordània i Jerusalem Oriental. D'altra banda, els grups palestins haurien de renunciar a la violència i reconèixer l'Estat d'Israel.

Per tant, s'haurien d'assolir, acords raonables en matèria de fronteres, assentaments jueus i retorn de refugiats.

Closeup Of Pins On The Map Planning Travel Journey

Oblidant-nos dels infructuosos intents polítics, crida l'atenció que famílies israelianes i palestines treballin juntes per la pau. Així és que hi ha dades reals que ens parlen de nombroses famílies israelianes i palestines que han perdut alguns dels seus fills a causa del conflicte, s'han unit pel dolor i ara treballen juntes perquè els líders polítics tornin a negociar i la pau torni a les seves vides. Lluny de buscar venjança i sentir odi pel declarat enemic polític, s'han buscat a través d'aquests darrers anys i han unit les seves forces per treballar de manera conjunta per acabar amb el conflicte que els assoleix tota la vida.

Són unes 650 famílies que formen part de l'anomenat Moviment Palestí pel canvi i el Cercle Israelià de Parents, dues entitats que s'han unit per dur a terme projectes de sensibilització per la pau per a tots dos pobles. Són pares i mares sense fills/es, fills/es sense pares i mares, o germans/es sense germans/es, mobilitzats/ades per donar sentit a aquesta línia de filiació que es va interrompre dramàticament. Sumen ara, com us he esmentat en ple 2022 unes 650 famílies dels dos pobles, els membres dels quals van haver d'enfrontar no només emocions trobades quan els van convidar a participar en el grup, sinó qüestionaments per part dels seus i qualificatius de “traïdors” quan es van integrar. Saben que, des de la condició moral de víctimes, el missatge de reconciliació és més irrevocable que els discursos oficials. Treballen junts per estimular la mutu entesa i encomanar-ho a la resta de la societat

Per a elles la seva principal missió és el «DEURE PARLAR» i que no hi ha diferències quan es tracta de dolor: el mateix sent les famílies palestines que les israelites quan perden un membre de les seves famílies. La seva missió consisteix a exemplaritzar. Manifestar que, si ells han aconseguit asseure's a la mateixa taula, perquè els seus líders polítics no han estat capaços de fer-ho amb veritable intenció d'acord i solució del conflicte. Cada organització dins les seves activitats organitza tallers i xerrades per les escoles i les comunitats.

Una de les seves missions ha estat anar als centres educatius i als infants en edat adolescents inculcar-los la necessitat i el benefici de la reconciliació amb tots els territoris ocupats, com assenyalen, la intenció és «que la població prengui consciència i en reclami l'inici negociacions per aconseguir la pau. El desig de venjança per a aquestes famílies, que són exemple per a la resta del món, genera encara més venjança, de fet, l'odi «és un camí absurd» la sortida del qual només genera violència i més violència. Assenyalen que això no els pot fer oblidar en cap cas el que els ha passat, però han de treballar junts per ajudar els altres. La nostra pregunta es deu basar en podem quedar-nos com a simples observadors/es internacionals?

Dues claus, per tant, molt important per a nosaltres els/les mediadors/es: negociar sortides al problema els qui de debò són protagonistes principals, aquells que ho han viscut en les seves pròpies carns; i desconèixer la identitat de l'altre, que si bé des de l'altre bàndol, ha patit allò que mateix que tu, no és bo saber qui és, per no perdre la raó i anar per força.

Segueix formant-te al món de la mediació gràcies a màsters com aquest. Ara nova convocatòria! No us quedeu sense places.

1 comentari a “El movimiento palestino por el cambio y el círculo israelí de parientes”

Feu un comentari