Què passa si no arribem a cap acord malgrat utilitzar totes les eines de la mediació? Lidiar amb el «no»

Sempre diem que les situacions extremes són més comunes als nostres caps que en la realitat de cada expedient en mediació si bé és cert, que en no pocs moments de mediacions professionals ens donem de cara amb situacions límits. El «no» en pogués ser un, però potser seria interessant estudiar quins elements ha de tenir per ser limitant en la continuïtat de la mediació. Una de les primeres característiques d'aquest no és la manca d'argumentació, és a dir, un no argumentat permet continuar treballant en mediació, ja que contemplarà els elements bàsics que sostenen la posició de part.

El problema el trobarem quan aquesta negativa no vingui acompanyat d'aquests arguments ja que serà el mediador qui hagi de prendre decisions professionals de cara al desenvolupament del procés; aquestes decisions estaran legitimades per la seva condició dins del procés i per tant seran ateses per les parts. Això no obstant, aquesta situació hauria de ser treballada pel mediador o el seu equip abans de donar per finalitzat el procés.

mediación


La pregunta que ens fem és com bregar amb el no, com abordar una situació que a priori sembla definitiva; doncs, el mediador haurà d'explorar nous espais de treball per poder dedicar temps i esforç a una posició tancada d'una de les parts. Per això, algunes bones idees que us podem aportar fan referència tant al procés com a la tècnica, podríem començar pel procés.

En què afecta un no al procés? Caldrà valorar l'opció de reconduir al procés a altres reunions, potser individuals, o valorar l'entrada d'un assessor que pugui aportar nova informació per a la presa de decisions, ja que l'objectiu real per al mediador és treballar els elements que sostenen aquesta posició infundada. La realització de caucus pogués ser l'eina d'acció més immediata i al meu parer, més efectiva però no ha de ser l'única com indica en línies anteriors.

mediación

Com a darrera part d'aquesta reflexió i no menys important, és entendre que la mediació té com a objectiu principal la realització de sessions de treball i com a conseqüència el naixement d'acords, per la qual cosa no necessàriament hem d'arribar a acords en mediació, ja que és un efecte del treball realitzat. L'aparició d'una posició tancada negativa pot suposar que el mediador hagi de concloure el procés però això no és obstacle perquè es puguin recollir acords parcials i deixar al marge les qüestions que hagin suscitat aquesta posició tancada.

Feu un comentari