Mediació civil i mercantil: diferències amb la mediació familiar

 

Article escrit per: Laura Arranz Llac, advocada gerent de Medialia i especialista en mediació, coaching, defensa i assessorament jurídic.

Ttant la Mediació Civil i Mercantil com la Familiar neixen del desacord del que va ser al seu dia acord de parts. Totes dues, ens fan tenir la mirada posada en l'imminent desenvolupament reglamentari de la Llei 5/2012 de Mediació Civil i Mercantil i en la convivència que tindrà en un futur immediat aquesta normativa estatal amb les normatives autonòmiques que tenyeixen de Mediació Familiar la geografia de el nostre país des de fa anys.

El desenvolupament de la Mediació Civil i Mercantil guarda clares diferències amb el de la Mediació Familiar:

  1. A la Mediació Mercantil els lletrats no només poden impulsar els seus clients perquè participin en el procés, tenen la possibilitat d'acompanyar-los a la sessió informativa o els assessoren des dels seus despatxos dels acords que arribin a Mediació –com passa a la Familiar–; sinó que poden seure amb ells a la pròpia taula de Mediació assessorant-los “in situ” en el desenvolupament de les sessions.
  2. A més de la possibilitat d'un nombre més gran de participants; una altra diferència entre totes dues és que en general, a Mediació Mercantil no subjauen tantes emocions com a la Familiar (exceptuant el cas de les Empreses Familiars, és clar) per això en aquesta Mediació se sol avançar més ràpid i més obertament que en altres Mediacions. Per això l'ús de “caucus” i “cross-caucus” (caucus només amb els implicats, amb els lletrats o amb una de les parts) siguin molt recomanables a l'àrea mercantil.
  3. D'altra banda, mentre que la relació matrimonial i paternofilial acredita a Mediació Familiar la legitimació; en Mediació Civil i Mercantil cal assegurar-se que els poders que presenten les parts són suficients per prendre les decisions del conflicte del qual s'ocupa una Mediació que en base a aquesta llibertat mercantil pactada pot comportar hores i fins i tot dies fer-la.
  4. Finalment, ressalta el marc de llibertat que suposa la Mediació Civil i Mercantil respecte a la Civil especial (Familiar). Aquesta llibertat troba suport al no existir necessitat que el Ministeri Fiscal vetlli per l'especial protecció que mereixen els menors ni hi hagi causes taxades -com ara domicili habitual, pensions o custòdia- de supervisió judicial com succeeix en Família. Fruit d'aquesta llibertat, hi ha el fet que aquests acords de Mediació s'homologuin directament davant de Notari.

Pots veure més informació de curs de mediador civil i mercantil a l'enllaç.

Hem de donar entrada al dret col·laboratiu que planteja la Mediació Civil i Mercantil amb la inclusió de “Clàusules de submissió a Mediació” als contractes.

És una oportunitat molt valorable per la qual hem d'apostar, no sols com a mètode per a la resolució de conflictes concrets sinó com a pont de comunicació per avançar en les relacions comercials i propostes de col·laboracions mercantils futures; sent aquesta Mediació una clara pilota d'oxigen per al teixit empresarial espanyol, a la qual hem d'ajudar perquè prengui el protagonisme que mereix, facilitant el desenvolupament de la seva llibertat de pactes i legitimant-ne els criteris.

Feu un comentari