La importància de l'aferrament infantil a la vida adulta 

L'aferrament és un vincle afectiu que s'estableix des dels primers moments de vida entre la mare i el nounat o la persona encarregada de la seva cura. La seva funció és assegurar la cura, el desenvolupament psicològic i la formació de la personalitat. 

Qui va ser el primer a estudiar els efectes de l'aferrament i les seves conseqüències en la salut mental? 

John Bowlby (1907-1990), psiquiatre i psicoanalista infantil, recolzant-se en els treballs de la psicòloga nord-americana Mary Ainsworth, es va dedicar a estudiar els efectes de la relació entre el cuidador principal i el menor, en la salut mental dels menors i en vida adulta. 

Bowlby, va realitzar un estudis amb nens institucionalitzats per robatori, i amb nens que havien estat separats de les seves mares a edats primerenques i va arribar a la conclusió que, la capacitat de resiliència dels menors, estava influenciada pel vincle format els primers anys de vida.  

El tipus de relació que s'estableix entre el nadó de pocs mesos i el cuidador és determinant en la conducta i el desenvolupament emocional posterior.  

Quins tipus d'aferrament hi ha? 

S'han descrit quatre tipus d'aferrament: 

Aferrament segur

Aquest tipus d'aferrament està caracteritzat per la incondicionalitat: el nen sap que el seu cuidador no li fallarà. Els nens amb aferrament segur manifesten comportaments actius i interactuen de manera confiada amb l'entorn, no els suposa un esforç unir-se íntimament a les persones i no els fa por l'abandó. Són persones que podran portar a una vida adulta independent, sense prescindir de les relacions interpersonals i els vincles afectius. 

Aferrament ansiós i ambivalent

El nen no confia en els cuidadors i té una sensació constant d'inseguretat, sent la inconsistència en les conductes de cura i seguretat. D'adults els resulta difícil interaccionar de la manera que els agradaria amb les persones, ja que esperen rebre més intimitat o vinculació de la que proporcionen. Un exemple d'aquest tipus d'aferrament en els adults és la dependència emocional. 

Aferrament evitatiu

Els nens amb un aferrament de tipus evitatiu han assumit que no poden comptar amb els cuidadors. Les conductes dels cuidadors no han generat prou seguretat, el menor desenvolupa una autosuficiència compulsiva amb preferència per la distància emocional. A l'edat adulta, es produeixen sentiments de rebuig de la intimitat amb altres i de dificultats de relació. Per exemple, les parelles d'aquestes persones troben a faltar més intimitat en la interacció. 

Aferrament desorganitzat

Conté elements de l'aferrament ansiós i l'evitatiu en què el nen presenta comportaments contradictoris i inadequats. El presenten els menors els cuidadors dels quals han posat de manifest conductes negligents o insegures. 

D'adults solen ser persones amb alta càrrega de frustració i ira, no se senten estimades i sembla que rebutgen les relacions, si bé en el fons són el seu anhel més gran. En alguns casos, aquest tipus d'aferrament en adults es pot trobar en el fons de les relacions conflictives constants. 

Podem fer alguna cosa per canviar el nostre estil d'aferrament? 

És clar que sí, l'aferrament evoluciona al llarg de la nostra vida. totes les interrelacions que es produeixen des del naixement fins a ledat adulta marquen el comportament del moment actual. Les relacions d'amistat, laborals i de parella també influeixen en el tipus d'aferrament i el rol que es mantenen amb les noves figures d'aferrament. 

Posant un exemple, una persona amb un estil d'aferrament insegur a la infància pot “aprendre” de les conductes d'aferrament segur que li proporcionen la seva parella o altres persones estimades, com pot ser un grup d'amics íntims psicològicament saludables. 

Coneix tots els detalls sobre l'aferrament al nostre Postgrau en Intervenció amb Menors

1 comentari a “La importancia del apego infantil en la vida adulta ”

  1. Hem de dir que, des que el nen neix els pares li han d'oferir un amor incondicional; és a dir, no només han d'estimar el fill; sinó que ho han de demostrar amb el seu comportament, dia a dia. Fent-li sentir que estaran al seu costat, sempre que ho necessitin. Són molt importants les mostres d'amor amb petons i abraçades perquè el menor se senti estimat. Els pares els han de mostrar que us ajudaran, sempre que ho necessiteu. I cal demostrar-ho amb fets. D'aquesta manera, el menor aconseguirà tenir un aferrament segur, per tal de ser una persona independent i segura de si mateixa, en el futur.

    Respon

Feu un comentari