Mediació penal i penitenciària

Oportunitats de la mediació a l'àmbit penal

La mediació penal comença a regular-se i, segons auguren els experts, comportarà una llei específica que la desenvolupi. Fins fa unes setmanes, la mediació penal, a nivell nacional, estava regulada exclusivament en l'àmbit del menor sota la Llei Orgànica 5/2000, de 12 de gener, llei reguladora de la responsabilitat … Llegir més

Entrevista a Virginia Domingo, experta en justícia restaurativa i mediació penal i presidenta d'AMEPAX


"La Justícia Restaurativa és una justícia més humana, que té en compte les persones i no només números d'expedient".

Virginia Domingo és experta en justícia restaurativa i mediació penal, a més a més de membre de GEMME, coordinadora del servei de mediació penal de Castella i Lleó i també presidenta de l'Institut de Justícia Restaurativa-AMEPAX. Presidenta de la primera entitat creada a Espanya destinada a l'estudi, la investigació i l'assessorament en justícia restaurativa, Societat Científica de Justícia Restaurativa. El seu darrer llibre publicat es titula Justícia Restaurativa, molt més que mediació, amb pròleg de Howard Zehr.

A quin tipus de conflictes s'aplica la mediació penal?
R: La mediació penal, en principi, es pot aplicar a qualsevol delicte amb independència de la gravetat. Ha de ser un dret universal per a qualsevol víctima amb independència del delicte patit. És cert que per començar és convenient fer-ho amb delictes més lleus perquè l'experiència en mediació penal és molt important, potser més que no pas en una altra classe de mediació. Més que la classe de delicte i la seva gravetat, s'hauria d'examinar cada cas concret per valorar segons les circumstàncies, i les de la víctima i l'infractor, si és viable o no la mediació penal. En delictes lleus la mediació penal seria una alternativa, en delictes greus seria un complement per a la justícia penal tradicional.

Llegir més