Què és el Suport Psicosocial?

El concepte remet a la idea de “protecció, auxili o favor, és a dir, la prestació de socors, auxili o forma dajuda a tercers. Aquest format de suport suposa la porta d'entrada a un univers ampli i complex, aquest no és altre que aquell on els universos personals (psico) i contextuals (soci/culturals) defineixen la realitat social, ja sigui referida a nivell macro o micro social (Blanc i Rodríguez, 2007).

L'afirmació anterior és més sòlida, si és possible, davant de situacions que alteren dràsticament la dinàmica social (emergència/catàstrofes) com és el cas de la COVID-19.

Davant de successos tan complexos com la pandèmia, la realitat que produeix situacions doloses no pot ser descomposta en els seus elements constitutius sense danyar la comprensió global del succés impactant; tot això per una simple raó, el succés que genera vulnerabilitat, que no és altre que la complexitat de la vida, és el seu material constitutiu i per la seva naturalesa és indissoluble en subplans socials i/o subjectius.

La realitat social, la que observem cada dia, es mostra de manera polièdrica exposant les seves arestes associades a diverses formes de patiment, és a dir, aquells que manifesten formes col·lectives, en uns casos, i íntims, personals i subjectius, en altres.

Hands Holding Puzzle Business Problem Solving Concept

En tots dos casos els perfils es fonen fins a fer-se ordit, sent altament complex definir les seves fronteres; aquest és l'objecte del diagnòstic psicosocial, el moment on les biografies socials i íntimes fan cos i expliquen els dolors i els patiments viscuts i sentits per les persones amb qui medim cada dia (Poveda, Lozano i Gómez, 2012).

La reflexió que acompanya intencionalment aquest treball intenta interconnectar dinàmicament i recíprocament ambdues realitats, especialment en temps de pandèmia i mitjançant tècniques d'atenció telefònica; en definitiva, no parlem de res més que gestionar la complexitat, ambigüitat, reflexivitat i incertesa que envolta constitutivament la naturalesa humana, és a dir, aquella associada i essencial a l'homo sapiens.

Quins són els objectius del suport psicosocial?

Aprofundint en la definició conceptual i seguint Arricivita (2013, 2019) els objectius del suport psicosocial són:

  1. Ajudar les persones directament afectades, familiars i persones properes, o col·lectivitat, a resoldre problemes, dificultats i/o necessitats socials i psicològiques derivades d'una situació de catàstrofe.
  • Reforçar els recursos i les capacitats d'afrontament.
  • Tractar de reduir o pal·liar les seves condicions de vulnerabilitat davant de situacions d'amenaça, catàstrofe i pèrdua, ja sigui sobrevinguda o traumàtica.

Els suports socials són essencials per protegir i recolzar la salut mental i el benestar psicosocial en emergències, i cal organitzar-los a través de múltiples sectors.

Així mateix, podem desglossar els diversos tipus de suports socials en els següents:

  • Emocional
  • Instrumental
  • Informatiu
  • Avaluatiu
  • Empatia, cura, amor i confiança; sembla ser un dels més importants.
Close Up Of Female Psychologist Holding Hands Of Senior Women During Therapy Session

El suport psicosocial es manifesta en un procés de mediació?

Doncs efectivament, hem de dir que sí que es manifesta, ja que el suport psicosocial consisteix també a oferir informació a altres persones perquè aquestes puguin fer-la servir en situacions problemàtiques. No proporciona solucions sinó recursos.

Implica una transmissió dinformació i un entorn favorable per obrir-se a la comunicació i facilitar la resolució de conflictes. És un suport rellevant per a l'autoavaluació.

Segueix formant-te al món de la mediació gràcies a màsters com aquest. No et quedis sense la teva plaça.

1 comentari a “¿Qué es el Apoyo Psicosocial?”

  1. Després d'aquesta lectura, es pot observar que la Mediació és un instrument valuosíssim per ajudar tota la societat. És un mitjà dajuda a les persones, en molts moments de la seva vida, ia lhora de resoldre els seus conflictes amb altres persones; ja a nivell de grups nombrosos de persones en els casos de catàstrofes, ja a nivell familiar, etc, etc.
    Efectivament, la informació que es pot oferir a totes aquestes persones els pot facilitar comunicar-se entre ells, de manera més empàtica i, així, poder resoldre els conflictes que poguessin haver sorgit entre ells.

    Respon

Feu un comentari