El meu fill/a ha començat a presentar problemes de conducta. Què faig?

Si ets pare, mare o tutor legal d'un menor els comportaments del qual comencen a preocupar-te, és important que sàpigues que no estàs només en aquesta situació.  

Molts pares han passat per situacions semblants. Han vist com els seus fills no assumeixen normes i límits en el context familiar, com les queixes al centre escolar van en augment i com s'han vist embolicats en problemes al seu entorn i han trobat solucions efectives per ajudar els seus fills a superar els seus problemes . Aquí us proporcionem alguns consells i recursos útils per ajudar-vos a bregar amb aquesta situació. 

L'adolescència és una etapa de vida caracteritzada per nombrosos canvis físics, emocionals i socials. Durant aquest període, els adolescents experimenten una sèrie de transformacions en el seu comportament que poden resultar desconcertants tant per a ells mateixos com per als que els envolten.

Un dels canvis més evidents és la cerca d'independència i autonomia. Els adolescents comencen a qüestionar l'autoritat i les normes establertes i busquen establir-ne la identitat pròpia. Aquest procés sovint es manifesta mitjançant comportaments rebels, desafiadors o d'oposició. Els adolescents poden tornar-se més propensos a prendre riscos ia experimentar amb noves situacions, cosa que pot preocupar els adults que estan a càrrec de la seva cura.

Comunica't amb el teu fill/a 

És important que et trobis amb el teu fill/ai tractis d'entendre quins són els seus problemes i preocupacions. Escolta atentament i intenta no jutjar. Si el teu fill/a se sent escoltat/da, és més probable que estigui disposat/da a treballar amb tu per solucionar els problemes. 

Cerca ajuda professional 

És possible que necessitis buscar ajuda professional per al teu fill/a. Els professionals de la salut mental, com els psicòlegs i els psiquiatres, poden ajudar a identificar i tractar els problemes del teu fill/a. També poden oferir assessorament per als pares i altres membres de la família. 

Cerca grups de suport 

Hi ha molts grups de suport per a pares que tenen fills problemàtics. Unir-se a un daquests grups pot ser una excel·lent manera dobtenir suport i consells de persones que han passat per situacions similars. 

problemas

Estableix límits clars i consistents 

És important establir límits clars i consistents per al teu fill/a. Això pot incloure regles sobre el comportament i altres aspectes de la vida diària. Si el teu fill/a sap que hi ha límits clars i conseqüències clares per trencar aquests límits, és més probable que es mantingui en el camí correcte. 

Fomenta una vida sana 

Una dieta saludable, exercici regular i un bon descans poden ajudar el teu fill/aa mantenir-se saludable i concentrat/da. A més, fomentar el desenvolupament d'activitats de lleure positives pot ajudar a mantenir el teu fill/a ocupat/da i allunyat/da de comportaments problemàtics. 

Cerca oportunitats de voluntariat 

Els estudis han demostrat que el voluntariat pot ser una manera excel·lent de millorar la salut mental i el benestar de les persones. Busca oportunitats de voluntariat a la teva comunitat que puguin ser adequades per al teu fill/a. Això us pot ajudar a construir una xarxa social positiva ia sentir-vos connectats amb la vostra comunitat. 

problemas

Sigues un model positiu 

Finalment, és important que siguis un model positiu per al teu fill/a. Si et comportes de manera respectuosa, responsable i positiva, és més probable que el teu fill segueixi el teu exemple. Això pot incloure coses com ser puntual, tractar els altres amb respecte i parlar positivament de tu mateix/ai dels altres. 

En resum, si sou pare, mare o tutor legal d'un menor que comença a presentar problemes de conducta, hi ha moltes coses que podeu fer per ajudar el vostre fill/a. Comunicar-te obertament i honestament, buscar ajuda professional i de grups de suport, establir límits clars i consistents, fomentar una vida sana i trobar oportunitats de voluntariat són només algunes de les coses que poden ajudar. Recorda que no estàs sol en aquesta situació i que hi ha moltes persones disposades a ajudar-te. 

Si vols conèixer més sobre Intervenció amb menors, consulta tots els detalls sobre la nostra formació i no et quedis sense plaça.

Feu un comentari