La importància de la imparcialitat en la mediació:

Com la imparcialitat del mediador és crucial per garantir un procés just i equitatiu per a totes les parts involucrades.

Sabem que un dels pilars bàsics sobre els quals s'ha de construir el procés de mediació és la imparcialitat del professional, però hauríem de fer una anàlisi detallada per concloure que aspectes del treball mediador juga un paper important aquest principi. Amb caràcter previ, és possible que la imparcialitat del mediador estigués afectada fins i tot abans de començar a treballar amb el cas? Aquest aspecte és rellevant ja que el mediador ha d'avaluar la seva situació personal respecte al cas que hagi de treballar, ja que, en determinades ocasions, la seva experiència personal pot obstaculitzar la tasca, l'estratègia o les eines de les quals s'hagi de valdre per dur a terme la gestió. del conflicte.

Dit això, la imparcialitat jugarà un paper protagonista en tres escenaris importants: procés, procediment i professional. Així, en primer terme, el procés s'ha de sustentar en la imparcialitat, ja que alberga el model de reunions, la utilització del temps en les intervencions o la jerarquització dels temes a tractar. Aquestes tasques que estan vinculades al procés han d'estar afavorides per un model imparcial en què el mediador professional ha de ser molt polit en el desplegament de les seves obligacions.

Mediación

Poca discussió tindrem si analitzem el paper de la imparcialitat pel que fa al procediment que cal respectar i tenir un procés d'evolució d'allò més equitatiu i transparent. Serveixi com a exemple, que la consecució de l'acord en mediació ha de ser resultat indiscutible d'un procediment en què cadascuna de les fases s'hagin desenvolupat de manera equitativa per a les parts, és a dir, no es pot avançar el naixement de l'acord en mediació si no shan analitzat les històries de les parts o definit les posicions de les parts. Fins i tot podríem parlar de la necessitat assegurar la imparcialitat en moments futurs de revisió dels acords en mediació.

Dit això, en la meva modesta opinió, la posada en pràctica del treball imparcial del mediador requereix molta perícia i encert ja que pot produir-se un error en dècimes de segon (la comunicació verbal pot jugar una mala passada). Aquest seria el darrer dels escenaris on la imparcialitat jugarà un paper molt important, el professional. El mediador ha de caminar en la recerca contínua de la imparcialitat i ha de ser molt exigent amb les tasques i les decisions que prengui, sent conscient que pot produir-se en qualsevol moment una vulneració d'aquesta imparcialitat.

Mediación

Com a conclusió, puc afirmar que és impossible un model imparcial en què el mediador pugui desenvolupar la seva tasca, ja que cadascuna de les seves actuacions estan tenyides del seu segell personal; ara bé, pel que fa a procés i procediment el mediador ha d'estar convençut de la manera com ha de desenvolupar la seva feina perquè sempre sigui garantia de la seva activitat professional i, amb això, garantir el desenvolupament del seu paper com a gestor de conflictes imparcial.

Coneix tots els detalls sobre la mediació al nostre Màster en Mediació i Gestió de Conflictes Multidisciplinaris. Reserva i no et quedis sense plaça.

Feu un comentari