La mediació veïnal és la resolució de conflictes entre els integrants d'una comunitat de Veïns o dels que afecten la pròpia Comunitat.
Tot i que el conflicte en si no és negatiu i és present a les nostres vides dia rere dia, sí que és important saber com abordar-lo. A més, si tenim en compte que aquests es produeixen en una Comunitat de veïns, la resolució del conflicte a través dels tribunals no farà res més que augmentar-lo, empitjorant les relacions entre veïns dins de la seva Comunitat de propietaris.
Una clara iniciativa per a la bona gestió d'aquests enfrontaments i la cordial convivència entre veïns, és la que ha portat a terme Jutjat d'Instrucció número 2 de Terol, que ha realitzat la primera mediació penal intrajudicial a la província, com a eina per solucionar de manera positiva els enfrontaments entre ciutadans. Han implementat la mediació a la via penal respecte a un presumpte delicte d'amenaces d'un veí a un altre al medi rural i que si s'hagués abordat d'una altra manera podria haver continuat generant problemes. Finalment, el cas es va tancar amb èxit i un acord entre tots dos.
Va ser el jutge Jorge Cañadas juntament amb la participació del Col·legi d'Advocats de Terol (la participació de la mediadora Carmen Hernández) i els advocats de les dues parts, que va proposar abordar el cas a través de mediació penal.
Un cop més, es fan evidents els avantatges de la mediació, no només pel que fa a la reducció de costos i l'estalvi de temps, sinó també per facilitar la comunicació entre les parts. El procés de mediació permet que cadascuna de les parts exposin el seu cas per igual, cosa que comporta una millora de la convivència entre els ciutadans i una “pau social”.
Per això, si a la teva comunitat de veïns sorgeix un conflicte, sempre pots acudir a la mediació veïnal com a alternativa per resoldre les diferències, o bé formar-te com a mediador/ai treballar-ne a través del nostre curs de mediació. T'hi apuntes?