Feliç Sant Valentí, i si no funciona?

Sant Valentí o el dia de l'amor

Avui dia 14 de febrer se celebra el dia de Sant Valentí o dia dels enamorats. Una jornada en què no és estrany trobar-nos amb mostres d'afecte en forma de cartes, flors, i/o regals. I fins i tot, lluny del material, veure persones portant vestimentes o símbols de color vermell; color associat a l'amor, encara que també -paradoxalment- a la ira i la venjança que, d'altra banda, de vegades solen succeir quan acaba.

Sobre l'origen d'aquesta festivitat, no exempta de crítiques per la seva vinculació actual al consumisme, hi ha diverses versions, i potser la més sonada és la que ens parla d'un Sacerdot de l'antiga Roma (Valentín), que es va jugar la vida per casar en secret joves enamorats, desobeint les ordres de l'Emperador (Claudi II), qui va prohibir el matrimoni entre els joves (llavorer de les seves tropes) per aconseguir que aquests s'allistassin en el exèrcit i fossin millors soldats.

Sigui com sigui, la veritat és que al voltant de tot el món i principalment els països occidentals, ens hem anat sumant a aquesta tradició, incloent-hi als nostres calendaris un dia especial per celebrar l'amor. I no només des del comerç o l'hostaleria que, sens dubte, pugen al carro aprofitant l'ocasió, perquè, hi ha res millor que estar enamorat/da? Probablement no, si entenem l'amor com aquest estat idíl·lic en què irradiem felicitat, gratitud, comprensió, afecte, confiança i generositat cap a una altra persona amb qui volem compartir la vida.

San Valentin

Què cal fer quan s'acaba l'amor en parella

Què cal fer quan s'acaba l'amor en parella

Però, i si no funciona? és la pregunta que llancem en aquest post i no en va.

Tot i que socialment tendim a idealitzar l'amor en parella, la realitat és que la taxa de nul·litats, separacions i divorcis va en augment.

El passat 15 de juliol de 2022, l'Institut Nacional d'Estadística (d'ara endavant, INE) va emetre una nota de premsa on es recollia la Estadística de Nul·litats, Separacions i Divorcis (ENSD) corresponent a l'any 2021 i que obria amb els titulars següents:

  • El 2021 hi va haver 86.851 divorcis, un 12,5% més que l'any anterior.
  • La custòdia compartida va ser atorgada al 43,1% dels casos de divorci i separació de parelles amb fills.

Dins de les dades que recull l'interessant anàlisi que realitza a INE, podríem destacar que, la majoria de divorcis (78,8%) i separacions (87,9%) van ser de mutu acord, sent la durada mitjana d'aquest tipus de procediments força inferior (3,2 mesos) que la dels procediment de tipus contenciós en què no hi va haver consens (11,9 mesos).

I és que a l'hora de plantejar el “final” d'una relació i, en definitiva, d'un projecte conjunt, caldria valorar la manera que menys repercussió negativa comporti les parts, pensant també en els possibles danys col·laterals que puguin patir terceres persones vinculades a aquestes, especialment, els/les fills/es en cas d'existir.

Això ens fa apostar definitivament per la mediació, sobretot si, encara que s?acabi l?amor, no pot acabar la relació. Sobre això darrer, potser es pregunten, com pot ser això?

Solem equiparar el final de l'amor al final de les relacions, però parlem d'un final entre cometes quan, fruit d'aquest amor, hi ha fills menors pel mig. En aquest darrer cas, arribar a un consens es fa estrictament necessari pel bé de tots els membres de la família.

Perquè l'amor també ens ensenya que, malgrat les decepcions, contratemps i desil·lusions, hi ha enteniments que resulten necessaris i val la pena deixar de banda la rancúnia i agafar-nos a allò que encara ens uneix, per aconseguir superar les desavinences sense generar més dolor.

San Valentin

Així les coses, la mediació familiar, com a mètode dialogat de gestió de conflictes, ens ofereix grans eines i oportunitats, atorgant a cada part el lloc protagonista que han de continuar mantenint respecte de les seves vides i contribuint a que siguin elles mateixes les que decideixin sobre la seva futur mitjançant acords equitatius, justos, estables i duradors. Tot això, allunyats de la fredor d'un jutjat, però igualment assistits per garantir els seus interessos, el de totes dues, treballant especialment en aquells interessos comuns, com ho serà indubtablement el benestar dels seus fills/es.

No podem controlar quan acaba l'amor, però sí com acaba (o continua) la relació i, en aquest sentit, els mediadors/es professionals brindem a les parts una ajuda perquè ho facin de manera responsable, conscient i consensuada, contribuint així a un menor cost sentimental, econòmic i temporal. Busquem, en definitiva, un GUANYAR-GUANYAR que satisfaci les parts i faci més suportable guarir la ferida que la fletxa de cupido els va deixar. Perquè s'aconseguirà acabar amb la relació de parella, però continuarà de la millor manera possible la de progenitors.

Continuem estimant, aprenent i creixent en base a aquest amor. Feliç dia de Sant Valentí a tots/es!

Aprofundeix molt més en la mediació familiar i descobreix una de les especialitzacions més demandades al mercat laboral de la mà de l'escola líder del sector.

Feu un comentari