Què és la Bioètica?
El terme “bioètica” el va introduir per primera vegada Van R. Potter a finals de l'any 1970, en un article titulat “Bioethics, the science of survival”, el que reclamava Potter era tan senzill com una “ètica de la vida”, per això creia fonamental la nova disciplina, que fos capaç de posar en comunicació, com si es tractés d'un pont, a dues ribes, la representada per les ciències de la vida i la representada per l'ètica dels valors.
La bioètica, és una disciplina moral que es crea com a conseqüència dels canvis científics, tecnològics, socials i mediambientals que van esdevenir a la segona meitat del segle XX.
És una manera de plantejar i resoldre els problemes morals que tenen a veure amb la vida en un sentit ampli. Es tracta de la reflexió de manera global sobre qüestions socials que tenen a veure amb la salut de les persones i, per tant, que interessen tothom.
La fonamentació de la Bioètica intenta donar a conèixer els instruments des dels quals es poden resoldre els nous problemes morals plantejats per la realitat biològica i biomèdica actual. Tots fem judicis morals i argumentem de manera excel·lent, doncs bé, aquesta excel·lència és l'objectiu que hauríem de tenir per a les decisions humanes.
La Bioètica a la Mediació Sanitària
A la pràctica clínica m'agradaria que coneguéssiu l'existència d'uns comitès, es creen comitès de bioètica, què són i qui ho formen, us preguntareu, doncs és un òrgan col·legiat de deliberació, de caràcter multidisciplinari, per a l'assessorament de pacients i persones usuàries, professionals de la sanitat i equips directius dels centres i institucions sanitàries en la prevenció o la resolució de conflictes ètics que poguessin generar-se en el procés de l'atenció sanitària.
La finalitat dels comitès esmentats serà la millora contínua de la qualitat integral de latenció sanitària.
La bioètica s'ha d'entendre com una disciplina possibilitadora d'un canvi de rumb social, que no estigui orientada únicament a l'ensenyament d'uns certs continguts, sinó que ajudi a adquirir competències com ara la deliberació, la valoració i la presa de decisions responsable i autònoma. Només així cal esperar que cada ciutadà estigui en disposició d'enfrontar-se als reptes i situacions del món actual, gestionant correctament la incertesa i per tant sense frustració.
Ara més que mai la bioètica necessita ser una disciplina transversal accessible a totes les persones, independentment de la seva localització i més enllà de les àrees on fins ara hagin estat instal·lades o ocupades.
A la formació de especialitat en mediació sanitària impartida des de l'Escola Internacional de Mediació podem continuar treballant, consolidant i aprofundint en conceptes com el que us acabo d'exposar fonamentals per desenvolupar una professió de qualitat.
La formació d'especialitat en mediació sanitària que vostés imparteixen. Té sortida laboral a l'àmbit institucional o només privat?
Bones Carmen, sí, té sortida per a tots dos àmbit. Consulteu més informació al nostre departament d'admissions. Una salutació!