Importància de la mediació
A l'època actual cada vegada és més habitual trobar perfils professionals similars, per aquest motiu fa temps que s'ha implantat a les empreses i organitzacions, el model de selecció per competències.
Aquest sistema de selecció de personal per competències té com a objectiu la incorporació de nous talents a les organitzacions a través d'una garbell curricular que no es base únicament en el perfil formatiu, sinó que té en compte les habilitats, capacitats i competències que destaca a cada candidatura i que pot aportar un plus a l'organització.
És a dir, que, entre diverses candidatures amb formació similar, les persones que fan la selecció tendeixen a triar amb un altre tipus de criteris que no es limiten als estudis sol·licitats, idiomes o informàtica, sinó més aviat a la capacitat resolutiva de cada aspirant, a la capacitat per crear un ambient de treball civilitzat, comunicatiu i en què es minimitzen els conflictes.
De la mateixa manera, quan es busquen candidatures per exercir el lideratge, també es té en compte aquest tipus de competències. És en aquests casos en què la formació en mediació i gestió eficaç de conflictes aporta un valor afegit al currículum professional.
Més enllà de l'experiència i la formació, les persones formades en mediació:
- Aporten a l'equip de treball una actitud conciliadora
- Possibiliten el diàleg
- Comuniquen de forma eficaç, assertiva i respectuosa, promovent solucions dialogades
- Són capaços de ser objectives i neutrals
- Tenen eines per redirigir converses difícils
- Tenen la capacitat de propiciar l´acostament entre les persones que componen els equips de treball
- Practiquen l'escolta activa, de manera que cada persona implicada se sent atesa i entesa
- Podeu ajudar en la generació d'opcions
- Són capaços de posar-se al lloc de l'altra persona i de propiciar aquest intercanvi de papers entre les persones en conflicte
- Compten amb recursos per a la millora del clima laboral
- Ajuden a la gestió eficaç de conflictes