Des de la creació del servei Basc de Mediació fa 25 anys han acudit més de 130.000 persones d'Euskadi, la majoria de les quals són dones. Durant aquests anys, el servei ha treballat 27.719 expedients, 8.277 de premediació, 12.330 de mediació i 7.112 de seguiment.
Vuit de cada deu famílies que acudeixen al servei de mediació arriben a un acord
La majoria dels qui han sol·licitat ajuda han arribat a un acord després de finalitzar la mediació, sent un total de 9.740 famílies les que van arribar a acords. Però encara hi ha un 18% que van decidir posar fi a la mediació. Només en un 3% dels casos l'equip del servei va considerar inviable la mediació. En aquest context, la consellera de Polítiques Socials, Beatriz Artolazabal, va agrair «la confiança que han dipositat en el servei de mediació milers i milers de persones a qui en moments difícils hem pogut ajudar a construir ponts a la meitat de la tempesta. La mediació».
A més, les dades d'aquest primer semestre demostren que un alt nombre de famílies es responsabilitzen dels acords assolits a la mediació. Només en el 8,5% dels casos aquesta responsabilitat recau en advocats o jutges, donant pas a un procés contenciós. Durant els primers anys d'aquest servei, la majoria de casos se centraven en aquells conflictes derivats de la ruptura de la parella, separació o divorci. Però des del 2003 s'aprecia un canvi de tendència i els conflictes s'amplien a altres àmbits familiars. Actualment el 12% dels casos tenen a veure amb un altre tipus de disputes que no siguin les conjugals.
A més, la pandèmia ha jugat un paper fonamental en aquest servei que s'ha vist obligat a atendre en el període de confinament, entre el 16 de març i el 19 de juny de l'any passat, 3.130 persones i va treballar amb 563 expedients.