El passat 7 de novembre, el CGPJ (Consell General del Poder Judicial) va presentar la “Guia per a la pràctica de la mediació intrajudicial”. En aquesta nova guia es recull la regulació legal de la mediació intrajudicial tant a nivell nacional com internacional, i també es detallen els protocols de mediació en els àmbits següents: civil, familiar, penal, laboral i contenciós administratiu.
L'actualització de la guia és una prova més de la forta vinculació del CPGJ amb la mediació intrajudicial, i sorgeix necessàriament arran dels canvis legislatius operats i també com a conseqüència de les experiències viscudes a jutjats i tribunals.
El CGPJ ha treballat recentment a l'àmbit de la mediació intrajudicial des de diverses perspectives ia través de diferents mecanismes:
–Proveir els jutges d'unes guies contrastades i segures implementació de la mediació en el procés. Per això, fa anys es va ocupar de sistematitzar els resultats i conclusions de les diverses experiències pilot organitzades en els diversos ordres jurisdiccionals i reunir els més destacats experts de les diferents branques del dret, que hi van intervenir per compartir-les amb els que decideixin utilitzar aquesta metodologia en les tasques judicials. Així van néixer els primers protocols aprovats pel Ple del Consell l'any 2010.
–Abordar la mediació intrajudicial des de tots els àmbits jurisdiccionals. Poc després, l'any 2013, davant de la necessitat d'abordar la mediació intrajudicial des de tots els àmbits jurisdiccionals, es va fer una guia, que contenia no només protocols de derivació, sinó una informació pràctica més completa, introduint-hi els nous canvis legislatius i les experiències viscudes en la matèria.
Quins aspectes es tracten a la nova guia per a la mediació intrajudicial?
La guia assenyala que un sistema de Justícia eficaç i eficient necessita la implementació de serveis de mediació als Tribunals espanyols. Per tant, es considera necessari que als Tribunals espanyols es compti amb un panell de mediadors que haurien d'haver acreditat els seus coneixements i experiència al Tribunal, mediadors que haurien d'assumir el compromís d'administrar les mediacions en els casos en què sigui procedent per benefici de justícia gratuïta o bé sota sistema de tarifa i tindrien dret que la prestació de serveis de mediació a l'entorn dels Tribunals se certifiqués en tot cas.
Per a una implementació efectiva dels serveis de mediació connectats amb el Tribunal, a la guia es proposen dues alternatives:
1) Una unitat judicial gestionada des dels serveis comuns dels Tribunals, o bé des del Deganat o Presidència del Tribunal, al capdavant de la qual hi hagués un Lletrat de lAdministració de Justícia o Gestor, amb formació específica de mediació.
2) De no existir servei ni unitat en l'àmbit comú d'un tribunal i mentre no es desenvolupin, serà a la Secretaria del Deganat oa la Secretaria de la Presidència del Tribunal provincial o autonòmic on es comptarà amb un llistat o panell de mediadors, que hauran de complir els requisits de formació i experiència que en cada cas es determinin i es distribuiran entre ells les mediacions que es derivin des dels Jutjats i Sales, havent de comunicar pel Deganat o Secretària de Presidència el mediador assignat en cada cas al Jutjat sol·licitant
Cal destacar que la mediació intrajudicial no és una alternativa al procés, sinó que s'hi insereix i es desplega sota control judicial, amb respecte ple a les normes substantives així com al sistema de garanties processals en tots els ordres jurisdiccionals.