L'estiu i les addiccions als joves.

Tots els usuaris som vulnerables quan naveguem per Internet i les xarxes socials, però quan parlem de menors d‟edat el risc augmenta.

En un context com l'estiu, en què preval el temps lliure i el gaudi, les conductes addictives es poden veure en situacions de risc entre els joves.

Estem parlant d'un grup de població especialment vulnerable i que no té l'alfabetització mediàtica necessària per navegar de manera segura i fer front al «bombardeig d'informació» que es desenvolupa entre les persones de menor edat.

Els menors usen cada cop més les plataformes digitals i encara que el Reglament general de protecció de dades de la UE i les pròpies aplicacions estableixin unes limitacions d'edat, la realitat és que els més petits utilitzen de manera habitual les xarxes socials.

Les aplicacions que més usen, almenys una vegada al dia, els petits entre 9 i 12 anys són YouTube (78%), seguit de Facebook (45%), TikTok (41%) i Instagram i Snapchat (40%)

Establir límits i la supervisió són dos punts clau quant a l'ús de la xarxa per part dels menors. És rellevant que l'ús de les noves tecnologies estigui delimitat amb un horari marcat, estar al corrent d'on naveguen o quines aplicacions fan servir mitjançant alguns dels múltiples programes que permeten aquest control.

Els professionals de l'educació, des de la nostra posició, hem de contribuir a fomentar un ús saludable d'internet per part dels menors.

Què podem fer?

  • Donar a conèixer a pares i educadors les característiques de les xarxes socials, els blocs, els serveis de missatgeria, les descàrregues, etc i els usos que fan les persones menors d'edat d'aquestes eines ia quins riscos s'hi exposen.
  • Aconsellar pares i menors mesures de seguretat i de protecció de la identitat.
  • Reforçar en les persones menors el mateix sistema de valors positius i normes de comportament en l'ús de les TIC que es fomenten a la vida real.

Als següents recursos podràs trobar informació d'utilitat:

  • L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) ofereix multitud de recursos per a ús segur d'internet per part de la ciutadania. Les persones més joves poden aprendre com protegir-se a Internet a través de jocs interactius.

https://www.osi.es/es

  • L'Institut Nacional de Ciberseguretat, que depèn del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, compta amb el portal Internet Segura for Kids (IS4K).

https://www.is4k.es/

Feu un comentari