Ja fa un temps que sentim la famosa Agenda 2030, intentant conèixer els detalls de la mateixa i, sobretot, aconseguir compromisos per al seu compliment des dels diferents estats, països, institucions, col·lectius i professions.
Però no sé si els mediadors/es ens hem parat a pensar quin pot ser el nostre compromís amb l'Agenda del Desenvolupament Sostenible en els propers anys, per això crec que cal, aturar, reflexionar, analitzar i per què no, prendre decisions i compromisos.
El setembre de 2015, caps d'Estat i de Govern es van reunir a la històrica Cimera del Desenvolupament Sostenible on van aprovar l'Agenda 2030. Una Agenda que com el seu nom indica, marca una carta de navegació en els propers anys segons diferents objectius. Aquesta Agenda conté 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) d'aplicació universal que, des de l'1 de gener del 2016, regeixen els esforços dels països per assolir un món sostenible a l'horitzó de l'any 2030. Ja n'hem consumit 5 i ens en queden 10 .
Objectius de Desenvolupament Sostenible
Entre els objectius, ens trobem amb el més important per a nosaltres, mediadors/es, quan ens referim al número 16: Pau, justícia i institucions sòlides. Amb això aconseguir promoure societats justes, pacífiques i inclusives.
Per això, la pròpia web de les Nacions Unides ens reflexiona sobre els conflictes, la inseguretat, les institucions febles i l'accés limitat a la justícia com les claus que continuen suposant una greu amenaça per al desenvolupament sostenible i, per tant, allò que necessitem pal·liar a l'Agenda. És més, en aquesta època que estem vivint de Pandèmia, per altra banda, impossible de preveure quan es va signar el compromís, fa que la protecció dels drets humans i sobretot d'una justícia de qualitat, puguin donar respostes fiables en els propers anys.
Construir solucions més efectives als problemes és la nostra missió, és la missió dels/de les mediadors/es i de la mediació, que ja a l'exposició de motius de la Llei 5/2012 a Espanya la “ratllava” d'una justícia de qualitat, per això la necessitat d'apostar per la mediació.
Diuen els experts que, si protegim els drets humans, podrem aconseguir col·locar les persones al centre del debat. Per això quan moltes vegades em pregunten en diferents mitjans, Què ens quedarà d'aprenentatge després de la pandèmia? sempre dic que aconseguirem la tornada als valors humans i, entre ells, la justícia i la raó davant dels conflictes i aquesta important reflexió que és pura mediació: aconseguir que els/les mitjans/es siguin els autèntics protagonistes de la seva solució.
També m'agradaria donar-vos a conèixer els Objectius concrets que es marquen per aquest alt Organisme:
16.1 Reduir significativament totes les formes de violència i les corresponents taxes de mortalitat a tot el món.
16.2 Posar fi al maltractament, l'explotació, el tràfic i totes les formes de violència i tortura contra els nens.
16.3 Promoure l'estat de dret als plànols nacional i internacional i garantir la igualtat d'accés a la justícia per a tothom.
16.4 D'aquí a 2030, reduir significativament els corrents financers i d'armes il·lícites, enfortir la recuperació i la devolució dels actius robats i lluitar contra totes les formes de delinqüència organitzada.
16.5 Reduir considerablement la corrupció i el suborn en totes les formes.
16.6 Crear a tots els nivells institucions eficaces i transparents que rendeixin comptes.
16.7 Garantir l'adopció a tots els nivells de decisions inclusives, participatives i representatives que responguin a les necessitats.
16.8 Ampliar i enfortir la participació dels països en desenvolupament a les institucions de governança mundial.
16.9 D'aquí al 2030, proporcionar accés a una identitat jurídica per a tothom, en particular mitjançant el registre de naixements.
16.10 Garantir l'accés públic a la informació i protegir les llibertats fonamentals de conformitat amb les lleis nacionals i els acords internacionals.
16.a Enfortir les institucions nacionals pertinents, fins i tot mitjançant la cooperació internacional, per crear a tots els nivells, particularment als països en desenvolupament, la capacitat de prevenir la violència i combatre el terrorisme i la delinqüència.
16.b Promoure i aplicar lleis i polítiques no discriminatòries a favor del desenvolupament sostenible.
En definitiva, preocupació per la violència, la corrupció i la participació, per això és important preguntar-nos el següent:
Què pot aportar la mediació i els mediadors en aquest context?
La mediació, coneixem que pot ser perfectament el mètode per pal·liar i protegir aquestes inquietuds. És veritat que els objectius marcats són molt generals i, sobretot, marcats per una cosa del que els mediadors fugim de forma general: la violència. Però també és cert que, com a mètode i procés col·laboratiu, la mediació pot gestionar els conflictes personals, institucionals, internacionals… sent una eina fonamental en el desenvolupament de la cultura de pau. I de la mateixa manera, els/les mediadors/es serem els vehicles per generar una comunicació i diàleg pacífic entre les parts en conflicte i aconseguir a mitjà termini els objectius marcats que no és més que apostar per una justícia social i la pau tan esmentada.
Per aconseguir-ho, us animo a apostar per la prevenció en la gestió dels conflictes i amb això aconseguir “educar” les parts, aprendre un mètode que de ben segur els servirà en el futur quan es trobin en una nova situació de conflicte. Per això m'atreveixo a apostar pel paper educador dels/de les mediadors/es, facilitant el diàleg cada cop que intervinguem, el respecte a cada posició i els valors, encara que no es comparteixin i aconseguir la tan anhelada “construcció de la pau”.
Amb tot volgut mediador o mediadora, transformarem el nostre món, encara que sigui en petites dosis, cas a cas, persona a persona, conflicte a conflicte, educant a la pau, la justícia i creant institucions sòlides.
Aquest post ha estat elaborat per D. Javier Alés Sioli, director del Fòrum Internacional de Mediadors Professionals.
Molt bo
Per mi si s'enforteix i recolza la família les relacions humanes van per bon carril