Aprofitant el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, m'agradaria assenyalar el paper de la mediació com a procediment dins de la transformació cultural a la qual estem assistint. Transitar aquest canvi des de la responsabilitat i el diàleg social passa per promoure la negociació intervinguda no només per gestionar conflictes, sinó també per difondre i consolidar les bones pràctiques en l'àmbit laboral, independentment de la mida de l'empresa.
Els Protocols per a la prevenció i actuació davant de l'assetjament. 25N.
Els Protocols per a la prevenció i actuació davant de l'assetjament – com és el cas del Protocol per a la prevenció i actuació davant de l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe i altres conductes contràries a la llibertat sexual ia la integritat moral en l'àmbit laboral, elaborat per la Subdirecció General per a l'Emprenedoria, la Igualtat a l'Empresa i la Negociació Col·lectiva de Dones, que prendré com a referència en aquest escrit- estan encaminats, en darrer terme, a establir mecanismes que fixin la manera d'actuar davant de comportaments que puguin resultar contraris la integritat moral de les persones, promovent conductes respectuoses. Veurem quina cabuda té el mesurament aquí.
Quan una empresa es compromet amb les mesures que conformen un protocol com l'esmentat, manifesta la voluntat expressa d'adoptar una actitud proactiva en la prevenció de comportaments contraris a la llibertat sexual i la integritat moral. Més extensament, els objectius a assolir, se sistematitzen en:
- Fomentar la cultura preventiva de comportaments contraris a la llibertat sexual i la integritat moral en tots els àmbits i els estaments d'una organització.
- Manifestar explícitament la tolerància zero de l'empresa davant d'aquestes situacions.
- Facilitar la identificació de les conductes constitutives de assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, en les diferents modalitats.
- Implantar un procediment senzill, ràpid, accessible i confidencial que permeti a les víctimes fer una denúncia d'allò que estan patint.
- Investigar internament, de manera àgil, ràpida i confidencial les reclamacions pel que fa a precisar si a l'empresa s'ha produït una situació d'assetjament.
- Sancionar, si escau, la persona agressora i rescabalar la víctima, facilitant-li, alhora, l'accés a l'acompanyament psicològic i social que necessiti.
Sensibilització de la plantilla sobre un entorn laboral respectuós
Per sensibilitzar els treballadors sobre la importància de mantenir un entorn laboral respectuós amb la llibertat sexual, la integritat moral i la dignitat de les persones fomentant valors d'igualtat, es convé, a més, realitzar accions formatives periòdiques, jornades o campanyes de sensibilització els continguts de les quals conviden a la reflexió sobre els efectes que produeixen les conductes identificades com a violentes sobre les persones, l'organització i la societat.
S'impulsa també l'anàlisi al voltant de les mesures reactives davant de les conductes agressives i violentes dins l'empresa, així com els procediments per donar llera a les reclamacions que es puguin produir.
En què consisteixen les comissions instructora i de seguiment?
Per dur-ho a la pràctica, es constitueixen comissions instructores i de seguiment per a casos d'assetjament sexual i per raó de sexe formades per personal de l'empresa. Entre els seus membres, es recomana que es trobe el/la responsable de l'empresa, així com altres persones que ocupin càrrecs de responsabilitat.
Tots ells han d'actuar, de manera exhaustiva, amb imparcialitat respecte a les parts afectades, una condició indispensable i fonamental que, tot i això, comporta certa complexitat per a l'organització empresarial i els seus membres. Per això, al Protocol esmentat, també s'assenyala que, addicionalment, l'empresa podrà sol·licitar la contractació de persones externes que podran acompanyar en la instrucció del procediment.
És en aquesta etapa del procediment on pot resultar de rellevància l'ús d'eines mediadores de contextualització del conflicte que facilitin, de manera ràpida, una visió objectiva dels fets, atorgant-los sentit restauratiu i reparador a futur. Aquestes eines possibiliten, des de la neutralitat, una anàlisi profunda del context del conflicte, faciliten la detecció de distorsions cognitives i prejudicis sobre els quals és convenient reflexionar per facilitar transformacions culturals cap a interaccions més pacífiques, evolucionades i característiques dels nostres temps.
La fase preliminar o procediment informal assenyalada al protocol -sempre voluntari per als afectats- ofereix l'oportunitat d'interrompre la situació d'assetjament de manera urgent i eficaç aconseguint una solució acceptada per les parts implicades i evitant la via judicial. Aquest procediment informal, de durada màxima d'uns pocs dies laborables a comptar de la recepció de la reclamació, possibilita entrevistar els afectats, aprofundir amb cert detall sobre els fets des de la neutralitat i sol·licitar assessorament extern, si escau.
El procediment a seguir per protegir les víctimes
Es tracta d'un procediment àgil, eficaç, i que protegeix, en tot cas, la intimitat, la confidencialitat i la dignitat de les persones afectades, permetent, però, aprofundir sobre els fets. Si després es conclou que sí que hi ha indicis d'assetjament sexual o d'assetjament per raó de sexe o altra conducta contrària a la llibertat sexual i la integritat moral, es prossegueix, amb urgència, amb les mesures pertinents.
Si vols obrir-te un lloc al sector de la mediació i conèixer més detalls sobre aquest i molts més temes, l'Escola Internacional de Mediació està a la vostra disposició.