L'experiència de les Kup Women for Peace

Estem en un moment molt important de reconeixement envers les dones. Vivim la rebel·lió del “vel” a l'Iran. Per això avui és important reivindicar també el esforç de les dones per la pau i per la mediació.

Per això avui ens apropem al districte de Kup, a Papua Nova Guinea, un escenari en què, durant tres dècades de lluites tribals aferrissades, hi ha una experiència per a la nostra formació molt interessant de conèixer, com és la llar de Kup Women for Peace (KWP – Dones Kup Per la Pau).

Moviment i organització

  Aquest moviment desenvolupa la seva activitat a molts fronts, des de la lluita per la independència de les dones al país, fins a l'incentiu de l'adopció d'un estil de vida més estable pels joves del lloc o fins i tot la millora de les condicions de vida, de salut i nutrició per a tot el poble i tot amb el denominador comú de la no-violència i el treball continu per la pau.

Es tracta d'una lluita (encara que potser no és la paraula adequada quan parlem de pau) duta a terme per les dones, per aconseguir el canvi de mentalitat i els comportaments, perquè les persones pensin en el desenvolupament de la comunitat, de la seva tribu , en lloc de centrar-se en lluites tribals que no porten a res. Així, per destacar la seva principal missió, potenciaran la defensa de la pau i el desenvolupament social. Que important seria assumir-ho tal com en els nostres conflictes a occident.

L'organització està liderada per dones que es van atrevir a enfrontar-se a l'ordre preestablert, des del diàleg i està constituïda per un comitè executiu –tres dones–, també comitè de gestió i col·lectiu de totes les dones que s'uneixin al moviment. “Cada membre del comitè de gestió representa un clan de Kup i treballa per portar informació, despertar la consciència, mobilitzar la comunitat i ser portaveu dels problemes locals, i que tinguin consciència els coordinadors estructurals de la comunitat, que constitueixen el col·lectiu ». Segons ens diuen

Actualment el col·lectiu pot estar compost per una vintena de persones, i funciona amb un equip, les components del comitè executiu, que els coordina per establir les seves reunions i les activitats que han de desenvolupar en el futur, amb vista a llarg termini. També hi participen representants de cada tribu de Papua i ells treballen amb diferents objectius que es marquin des del grup de pau.

Group Of Best Friends Holding Hands

Objectiu i treball en equip

Sembla interessant aquesta experiència, no ja pel lideratge de la dona en aquest país, sinó perquè les activitats s'orienten d'acord amb els objectius i l'estructura de l'organització, treballant com a entitat mediadora davant dels conflictes que sorgeixin, i també se centren en la conscienciació i capacitació del col·lectiu (fan formació a l'àmbit rural) en drets humans i eradicació de la violència contra la dona. També fan entrenaments en habilitats i tècniques per a les resolucions i gestió de conflictes, grups d'observació de les tribus, cercles de pau i control del seguiment educatiu de les nenes de la comunitat.  

“Un dels principals objectius és reduir l'escalada de la violència tribal mitjançant estratègies de mediació de conflictes i de canvis de mentalitats i comportaments. Pretenen que comprenguin les alternatives a la violència, tant a les seves pròpies famílies com als col·lectius o l'àmbit, fomentant la col·laboració i el respecte mutu” segons paraules del comitè executiu.

Però a més hem de ressaltar la importància que la seva treball a la comunitat, va més enllà d'atendre els conflictes que sorgeixin, sinó que aprofundeixen en la causa origen dels mateixos i amb això entrar en un procés educatiu que serveixi per prevenir en el futur la violència contra la dona i la discriminació en tots els aspectes.

            Per acabar aquest breu post i que, per descomptat, animo a conèixer en profunditat aquesta experiència, vull recalcar també la seva experiència defensa acèrrima dels drets humans, perquè en la seva inaplicació o ocultació rau per a aquest grup la violència endèmica contra la dona i lluitar des del seu humil de posició per crear condicions de pau en aquest país, em sembla de total lloança i del que hem d'aprendre molts mediadors i mediadores del primer món .  

Segueix formant-te al món de la mediació gràcies a màsters com aquest. No et quedis sense la teva plaça.

1 comentaris a “La experiencia de las Kup Women for Peace”

  1. Aquesta Organització és una mostra clara i evident del progrés i avenç en la lluita de les dones per aconseguir, que els seus drets siguin respectats a tots els ordres, social, familiar, laboral, educatiu, etc, etc. Per aconseguir el reconeixement d'aquests drets, s'està comprovant, que és molt important que a tots els grups de persones i, per tant, a totes les organitzacions creades amb la finalitat d'aquest reconeixement dels drets a tots els nivells, hi hagi una persona que intervingui com a Mediadora perquè les persones, que formen part d'aquests grups tinguin prou ajuda per poder trobar un punt en comú, en què puguin coincidir els seus interessos; així com les seves necessitats i aconsegueixin assolir resoldre els conflictes, que se'ls presentin, bé entre aquestes mateixes persones, bé entre aquestes Organitzacions i les diverses Administracions.

Feu un comentari