Autor: Sr. José Jesús Trujillo
Professor del Màster en Mediació i Gestió de Conflictes Multidisciplinaris
En la resolució de conflictes armats de llarg a llarg de la història, ha resultat imprescindible la figura del mediador/a. Com a mostra del que hem comentat, donem a conèixer diversos conflictes en què van intervenir diferents mediadors/es per a la seva resolució:
Conflicte d'Aceh
L'expresident finlandès Martti Ahtissari va actuar com a mediador al Conflicte d'Aceh, entre el sultanat d'Aceh (Indonèsia) i els Països Baixos com a part d'una sèrie de conflictes de finals del Segle XIX.
Ahtisaari, amb el suport de Crisis Management Iniciative (CMI) va possibilitar que existís una entesa intermèdia entre la independència i la integració del Moviment Lliure d'Aceh i el govern indonesi.
Conflicte del Sudan
Al Sudan, Lázaro Sumbeiywo, va aconseguir després del nomenament que el govern de Khartum i l'Exèrcit Popular d'Alliberament del Sudan (SPLA) acceptessin una solució fonamentada en la formació d'un Govern d'Unitat, que permetés gaudir de sis anys d'autonomia a la regió del Sud fins a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació el 2011 (Protocol de Machakos, 2002). Aquest acord va establir alguns nous mecanismes de governança, entre els quals hi ha una divisió dels ingressos relativament equitativa.
Conflicte d'Irlanda
Tot i que el procés que va conduir a la pau definitiva ja havia començat molt abans de la seva arribada el 1996, la intervenció del mediador nord-americà George Mitchell va ser crucial per arribar a l'Acord de Divendres Sant el 1998 (https://es.wikipedia.org/wiki /Acord_de_Divendres_Sant). Mitchell va establir una actuació basada en tres principis fonamentals: consens suficient, consentiment paral·lel i principi que res no està acordat fins que tot estigui acordat.
Són tres exemples clarividents, podríem donar a conèixer molts més, de conflictes armats que s'han resolt de manera satisfactòria gràcies, en gran part, a la figura d'un o diversos mediadors/es, que han fet possible que les parts poguessin dialogar i arribar a acords pactats.
En resum, cal significar la importància i el caràcter interdisciplinari de la mediació internacional, on participen una gran diversitat d'actors: Estats, Organitzacions Internacionals, experts, societat civil…, la forma òptima de la qual és la realitzada en diversos nivells (o multitrack) ) i que catalitza diversos prismes i enfocaments. Aquest procés està relacionat amb el poder, amb la seguretat i amb el conflicte. Per això, la necessitat de pensament estratègic i «fora de la caixa» de tot mediador (Carrascal, 2011).
Aquest post no és res més que una mostra més de la importància de la mediació no només a nivell comunitari i local sinó a nivell internacional.
Així doncs, si vols establir les bases de la teva formació i començar a gaudir del que en un futur proper serà la teva professió, et recomanem tant el Màster en Mediació i Gestió de Conflictes Multidisciplinaris com la Especialitat en l'àmbit civil i al àmbit mercantil que ofereix l'Escola Internacional de Mediació, i que et pot ajudar a cobrir aquests i altres àmbits professionals, permetent accedir als principals registres.
Màster en Mediació i Gestió de Conflictes
Amplia la teva formació i millora les teves oportunitats laborals
Més informació ara