La mediació a Espanya no és obligatòria, el motiu principal és que participar en un procés de mediació té caràcter voluntari.
Tanmateix, igual que en altres països, recentment s'ha establert l'obligatorietat d'acudir a una sessió informativa d'algun dels mètodes alternatius de resolució de conflictes, ja sigui mediació, conciliació o qualsevol altre sistema d'utilitat.
El Consell de Ministres va aprovar el Projecte de llei d'eficiència processal del servei públic de justícia a l'abril del 2022.
(Per veure el text complet punxar en aquest enllaç https://www.congreso.es/public_oficiales/L14/CONG/BOCG/A/BOCG-14-A-97-1.PDF )
El seu objectiu és impulsar lús dels mitjans adequats de solució de controvèrsies (MASC) per descongestionar els jutjats i tribunals.
Es recull en aquest text com a MASC “qualsevol tipus d'activitat negociadora, tipificada en aquesta o altres lleis, a què les parts d'un conflicte acudeixen de bona fe amb l'objecte de trobar una solució extrajudicial al mateix, ja sigui per elles mateixes o amb la intervenció d'un tercer neutral”. És per això que entre els sistemes sobre els quals s'ha de rebre una sessió informativa amb caràcter previ a la via judicial, hi ha recollida la Mediació.
De forma literal es recull que “cal introduir mesures eficaces que no es degraden ni transformin en mers requisits burocràtics. Amb aquesta finalitat s'ha de potenciar la mediació en totes les formes i introduir altres mecanismes d'experiència acreditada en el dret comparat”.
Cal destacar, en aquest punt, que els acords establerts en mediació tenen caràcter vinculant, és a dir, la validesa d'un contracte entre parts, cosa que li infereix valor de cosa jutjada i per tant impedeix la presentació d'una demanda amb aquest mateix objecte. En qualsevol cas, també es recorda que l'elevació a escriptura pública o l'homologació judicial doten els acords intervinguts de caràcter executiu, considerant-se cosa jutjada, sent equiparable al que dicten un jutge o una jutgessa.
Aquesta norma també pretén agilitzar el funcionament dels òrgans judicials, reduir terminis de resolució i facilitar l'accés a altres mitjans de resolució de conflictes.
Queda clar, que obligar a informar-se és lluny d'obligar a mediar, per la qual cosa la Mediació continua sent voluntària, tot i que ja informar-se sobre aquest procés com a mitjà de resolució eficaç de conflictes és un pas que promou l'ús de la mediació.
Punt de partida: Com neix la mediació
Des de la Llei 5/2012 de 6 de juliol sobre mediació en assumptes civils i mercantils, van quedar establertes a les condicions en què es pot mediar. És per això, que la sessió informativa obligatòria serà viable sempre que el cas no estigui exempt de ser intervingut per llei a causa de situacions com poden ser:
- La violència, ja que les decisions estarien condicionades per un desequilibri de poder important i suportades pel temor o la imposició.
- La coacció o l'excés de control exercit sobre una de les parts, ja que la voluntarietat estaria compromesa, generant acords que no són justos o bé impedint-ne el compliment per falta de compromís.
- La situació personal que pugui impedir o dificultar la presa de decisions conscient com poden ser addiccions (a substàncies o comportamentals), trastorns psiquiàtrics o psicopatologies greus, atès que minvarien la utilitat i eficàcia del procés i dels acords.
- Els delictes de sang queden evidentment exclosos, igual que els abusos, violacions, etc.
Si vols formar-te en mediació, matricula't a l'escola número u del sector. No et quedis sense plaça!
Un dubte, és a dir, sempre s'ha de rebre la sessió informativa (mediació) entenc que ara és així? Gràcies.
Bona tarda Pilar.
L'ideal és informar sempre sobre el sistema de treball, la utilitat, els beneficis, etc. sobretot perquè hi ha molt de desconeixement encara de la mediació.
Gràcies a tu per compartir la pregunta.