Evidentment a ningú escapa com s'escriu molt de la pau al món. Jo crec que tant com s'incompleix aquest precepte tan important per a les relacions humanes: la convivència.
Què és la pau i quina és la seva importància a la història?
Quan parlem de pau no sols pot significar l'absència de guerra, sinó que més aviat suposa aconseguir un entorn que elimini qualsevol forma de violència entre les persones. Per això, parlar de pau és parlar d'harmonia de les diferències i poder ser tan tolerant com sigui possible amb els altres, cosa que ens porti a millors relacions de convivència i perquè no, qualitat de vida: els elements més importants d'un estat de benestar a les persones i la societat.
Són molts els autors i pensadors que ens han reflectit la pau a les seves frases més cèlebres. Com a exemple podem citar les següents:
Kant – filòsof alemany, deia: “La pau no és un estat natural en què els homes viuen units. L'estat natural és més aviat el de la guerra, un en què, si bé les hostilitats no s'han declarat, hi ha un risc constant que esclatin. No aconsegueix evitar l'inici de les hostilitats per assegurar la pau. Per això, la pau és una cosa que s'ha d'implantar”.
Buda, savi en les ensenyances del qual es va fundar el budisme, deia “Més que mil paraules inútils, val una sola que atorgui pau”.
D'altra banda, el sociòleg noruec del qual molts mediadors hem après, Johan Galtung, creia en allò que ell anomenava “La pau positiva”, que suposava la generació d'una relació harmoniosa i se centrava que ella s'aconsegueix quan dos o més entitats en conflicte emprenen projectes junts i els beneficis que genera aquest projecte són repartits equitativament. No iguals matemàticament, però és important que no n'hi hagi desigualtats flagrants entre les parts”.
Un referent per a la pau, l'advocat i el polític indi Gandhi ens deixava frases com aquesta: “No hi ha camí cap a la pau, la pau és el camí”. Que gran veritat quan els mediadors quan intentem que hi hagi pau davant d'un conflicte, l'únic que podem garantir és caminar el camí del procés, no així el resultat que arribem perquè això només depèn de la veritable actitud dels mitjans.
L'activista nord-americà de color Martin Luther King, també es referia a la pau quan l'esmentava en dir: “La pau no és només una meta distant que busquem, sinó un mitjà pel qual arribem a aquesta meta”.
Nelson Mandela, qui va ser advocat i president de Sud-àfrica t empresonat durant molts anys, es referia a la pau en dir que “La pau no és simplement l'absència de conflicte; la pau és la creació d'un entorn on tots podem prosperar”. Novament es referia com tants altres a la tolerància, tan necessària als nostres dies.
Finalment, en aquestes cites, lapidàries, de les quals tant aprenem, em referiré a la Mare Teresa de Calcuta, una monja índia que va treballar darrere de la pau, sobretot dels més necessitats i que deia, “La pau i la guerra comencen a la llar. Si de veritat volem que hi hagi pau al món comencem per estimar-nos els uns als altres al si de les nostres pròpies famílies”.
El dia de la pau a la nostra societat
Doncs bé, amb aquestes i moltes altres referències importants, des de fa molts anys es celebra el dia de la pau al món segons determinades circumstàncies i que fan visibilitzar la importància de mantenir-la i exercir-la.
Hi ha dues dates clau: el 30 de gener i el 21 de setembre, a la qual jo uniria el 21 de gener.
El 30 de gener se celebra des de 1964 el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENYP). La data és un homenatge a Mahatma Gandhi, líder pacifista que va defensar i promoure la no-violència i la resistència pacífica, que va ser assassinat el 30 de gener de 1948 i com a conseqüència, els nostres col·legis i instituts s'omplen de referències i activitats per promoure la pau a les aules.
D'altra banda el 21 de setembre celebrem el Dia Internacional de la Pau per enfortir els ideals de pau a través de l'observació de 24 hores de no-violència i alto el foc. L'Assemblea General de les Nacions Unides va establir el Dia Internacional de la Pau el 1981, per aconseguir que tots els països fóssim conscients que aquesta defensa de la pau mundial és el que ens uneix.
I finalment us proposava que tinguéssim al cap també el 21 de gener, però per què? Doncs perquè aquest és el dia internacional de la Mediació, en celebració a la data en què es va aprovar la Recomanació Europea sobre la Mediació Familiar, el 21 de gener de 1998. Des de llavors els mediadors espanyols i europeus, celebrem aquell dia per donar visibilitat aquest mètode complementari, que aposta per la pau i l'harmonia de les diferències.
També m'agradaria aprofitar aquest post per completar la informació al lector i que tingués totes les referències útils sobre el dia de la pau a la història.
Si busquem qui va ser el creador del símbol de la pau, aquell que sembla una “Y” grega invertida envoltada per un cercle, que es porta a conèixer com el símbol de la pau, va ser dissenyat el 1958 per l'artista britànic Gerald Holtom. I el mateix podem dir del “color de la pau”. Tots sabem quin és: el blanc. I perquè?, potser perquè representa l'absència del color, que tenyeix qualsevol activitat i que mostra la irascibilitat de les persones.
I no cal dir de l'animal que representa la pau: el colom. El colom de la pau és un símbol molt antic. Apareix al llibre del Gènesi i representa la pau i la reconciliació després del diluvi universal. Gràcies a això es va acollir com a representativitat del final del problema.
Però la pau, estimats amics, és IMPERFECTA, ja que no hi ha certa pau sense l'harmonia de les diferències; no existeix eliminació sinó convivència després del conflicte, aquesta és la meva experiència des de la mediació.
Són moltes les professions que treballen en post de la pau i entre ella la meva, la mediació professional. En un procés de gestió de conflictes com el nostre, no hi ha cap altre objectiu que buscar la pau, intentant aconseguir una sana relació on les parts arribin a dir: “t'entenc encara que no ho comparteixo”, aquesta frase conté intrínseca les dues veritats per trobar la pau i l'equilibri, empatia i assertivitat. Això només s'aconsegueix en mediació, si amb la nostra feina aconseguim tornar-los a les parts la capacitat per generar aquesta pau.
Tipus per resoldre un conflicte des de la mediació
Molts mediadors quan parlen de mètodes per assolir acords o entesa entre les parts enfrontades, ens parlen de la utilitat de l'anomenat “cercle de pau”. Tots sabem que la pau i la mediació són dos conceptes que es donen la mà, per transitar per les cendres d'un conflicte, però en què consisteix aquest mètode i quina utilitat té per a la nostra professió?
El seu fonament és senzill, i s'utilitza cada cop més a les nostres aules: es tracta de fer trobades on aconseguim, respostes àgils, ràpides i senzilles, que ens portin a compaginar la nostra mostra d'empatia amb els altres i la nostra assertivitat, per exigir el que creiem que és viable. Amb això aconseguim “restaurar” les ferides entre els enfrontats i sobretot, en presència dels que indirectament han viscut el problema. No oblidem que l'objectiu principal dels cercles és millorar les relacions interpersonals facilitant el treball grupal.
Així, mitjançant el Cercle de Pau, podem solucionar-ne les diferències i buscar la pau social, ja que promouen l'interès dels participants en ell i té molts avantatges, per l'experiència que tinc com a mediador:
– No hi ha discriminació de cap mena, qualsevol tipus de persones es pot unir
– Fomenten valors com el respecte, la tolerància i la inclusió
– Ajuda les persones a reflexionar ia dialogar amb calma
– Ensenya el valor d'escoltar
– Creen un espai segur perquè tothom es pugui expressar sense ser jutjats
– Millora la comunicació i la relació entre els participants
Us animo que conegueu l'aplicació d'aquests “cercles” i us mostro el que per mi són les principals claus per buscar la pau a través de la mediació
- Canalitza les actituds de cada part, ja que en poden ser tres simplement: positiva (la ideal per treballar en el procés), negativa (on et deixes arrossegar per la preocupació, la por i la desil·lusió i penses que no podràs mediar) i la neutral (que et permetrà observar el problema des de diferents perspectives, prendre distància, evitar judicis i cerca de respostes automàtiques)
- Canvia l'òptica dels afers. Veure'l des d'una altra perspectiva, depèn, exclusivament de tu, per a ells i per a tu.
- Aconsegueix que puguin expressar les emocions. No és bo acumular-les o reprimir-les, això fa que l'equilibri s'esquerdi i per tant s'anul·li el poder de decisió
- I finalment es catalitzador, pregunta allò que creus és oportú, aprofundeix, analitza, valora, mou fitxes. Pensa i activa via de solució que, encara que acordin ells, tu també ets promotor.
I per descomptat, no cal dir, escolta, identifica, gestiona… però això ja ho saps.
Forma't en mediació de la mà dels millors professionals en actiu i fes un tomb a la teva carrera professional amb el nostre Màster en Mediació i Gestió de Conflictes.