Rafael Catalá, exministre de Justícia i actual president del Centre Espanyol de Mediació, insisteix en la importància d'una mediació prèvia com a condició per accedir a la via judicial.
Mediació prèvia
Aquest requisit pot ser clau per a l'impuls de l'economia i el bon funcionament del sistema judicial en moments com l'actual, accentuats pel desenvolupament exponencial de la litigiositat entre particulars i empreses com a efecte de la pandèmia del Covid-19.
El representant del CEM recalca que la mediació és "la gran aposta de la Unió Europea per complir el seu objectiu d´optimitzar l´Estat de Dret i garantir un millor accés al´Administració de Justícia".
Dades positives
Les dades no menteixen, i és que les empreses que accedeixen a aquest instrument de resolució de conflictes solen resoldre les disputes en un termini d'aproximadament 2 mesos presentant una taxa d'èxit de 80%.
No obstant això, no tantes recorren a aquest recurs com agradaria, i és que la mediació mercantil i civil continua sent un procediment minoritari al nostre país així com a Europa.
Molts empresaris desconeixen la seva existència i, en nombroses ocasions, la confonen amb altres alternatives extrajudicials, com l'arbitratge o la conciliació” afirma Catalá.
És per això que el Avantprojecte de Llei de Mesures d'Eficiència Processal, que contempla la mediació prèvia al costat de altres mètodes adequats de resolució de conflictes (MASC) forma part del pla del Govern per modernitzar el sistema judicial i s'estima que arribi a les Corts aquest any en forma d'iniciativa legislativa.