El Mètode de la Bioètica i els seus principis

El mètode

En post anteriors parlem sobre la mediació a través de la bioètica en què introduïm el concepte i la seva aplicació a la mediació sanitària. En aquest post t'expliquem sobre el resultat, la metodologia i els principis ètics bàsics.

El mètode ho entenem com el procediment de presa de decisions davant una diversitat de conflictes morals que tenen a veure amb la vida en un sentit ampli. La deliberació és la capacitat i l'actitud guiada d'enllumenar la millor solució davant d'un conflicte de valors.

El resultat

El resultat d'aquest procés de deliberació prudent i responsable serà el respecte de les normes, els valors, i els principis.

La metodologia

La metodologia en trets generals a utilitzar per deliberar sobre un cas pràctic proposat és la següent:

  1. En primer lloc, realitzarem la deliberació sobre els fets que esdevenen, un resum del que ha passat i les aclariments pertinents que necessiti el comitè per clarificar els fets.
  2. Posteriorment, en realitzarem una deliberació sobre els valors, identificant els problemes “morals” implicats. S'identificaran els valors que entren en conflicte intentant fer malbé el mínim possible. Seguidament es procedeix a la identificació de deureson s'identifiquen els cursos d'acció extrems, els cursos d'acció intermedis i el curs òptim d'acció. Finalment deliberem sobre les responsabilitats finals, on s'aborda la legalitat, el temps i la publicitat, per arribar a una conclusió i poder emetre les recomanacions en consens.

Per parlar-vos sobre els quatre principis de la Bioètica cal fer referència al informe Belmont. El que diu aquest informe és que un sistema de regles morals, com el del Codi de Nüremberg o de la Declaració d'Hèlsinki, és insuficient per analitzar els problemes ètics de la investigació, i que cal un conjunt de principis establerts “a un nivell de generalització que pugui servir d'ajuda a científics, subjectes d'experimentació, avaluadors i ciutadans interessats a comprendre els conceptes ètics inherents a la investigació amb éssers humans”.

Método De La Bioética

Principis ètics bàsics

Principi de No-Maleficència:

Aquest principi tracta de evitar el dany físic, psíquic o moral a les persones. Per a ells s'han d'evitar realitzar intervencions diagnòstiques o terapèutiques incorrectes o contraindicades des del punt de vista cientificotècnic i clínic, insegures o sense evidència suficient, i protegir-ne la integritat i la intimitat. Els valors són: la seguretat, eficàcia i efectivitat, qualitat cientificotècnica, prevenció de la malaltia, protecció de la salut i de la intimitat i confidencialitat.

Principi de Justícia:

Consisteix a procurar el repartiment equitatiu dels beneficis i les càrregues, facilitant un accés no discriminatori, adequat i suficient de les persones als recursos disponibles, i un ús eficient dels mateixos. Els valors són: No discriminació, igualtat d'oportunitats, equitat en la distribució de recursos, equitat intergeneracional, enfocament de gènere, enfocament multicultural, atenció preferent a la vulnerabilitat, transparència, responsabilitat social corporativa i eficiència.

Principi d'autonomia:

En aquest principi ha de respectar-se que les persones gestionin la seva pròpia vida i prenguin decisions respecte a la salut i la malaltia. Els valors són: informació, participació a la presa de decisions i consentiment informat.

Principi de Beneficència:

En aquest principi es deu promocionar el benestar de les persones, procurant que realitzin el seu propi projecte de vida i felicitat en la mesura del possible. Els valors són: Promoció d'una salut integral, cura, comunicació, tracte personalitzat, promoció de l'ajut mutu en salut i empatia.

Aquests quatre principis són, en principi, vinculants al mateix nivell, hem de respectar-los i optimitzar-los en tot moment, encara que de vegades és complicat respectar els quatre principis i ens veiem obligats a jerarquitzar-los, prioritzant els uns en detriment dels altres.

Els principis ètics d'autonomia, no maleficència i justícia han passat, a configurar-se ja com a principis també jurídics, podem veure'l a l'article 5 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries.

Bibliografia:

Informe Belmont, 18 d'abril del 1979.

“Ètica i dret al final de la vida”, Pablo Simón.

Llei 44/2003, del 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries.


Feu un comentari