S'acosten les vacances, una època que teòricament es dedica al descans i el lleure, però curiosament en aquestes dates és quan solen sorgir més conflictes.
Cada any hi ha un repunt de casos de mediació familiar després de les festes nadalenques i al voltant de l'estiu, són dates que moltes persones usen per compartir temps amb la família extensa i cada membre de la família pot tenir preferències i actituds diferents que poden arribar a xocar i fer que saltin espurnes.
Conflictes generats per la presa de decisions
La presa de decisions que aquesta època comporta requereix acordar diferents aspectes que poden generar conflictes en diferents àmbits.
Triar si es viatja o no, acordar el lloc on anar, optar per ús de complex hoteler o habitatge de lloguer, decidir si es visita a familiars o amics, entre altres eleccions poden generar conflictes que bé es poden resoldre en poques sessions de mediació.
Cada persona té una forma diferent de fer servir el temps d'oci, ja que hi ha qui ho dedica a descansar i hi ha qui es pren les vacances de manera activa per fer coses noves i visitar altres llocs, això també tendeix a generar conflictes d'interessos.
Organització familiar a les vacances
Però on realment es troben la majoria de les mediacions és a la organització familiar que suposa tenir vacances. Els nois i les noies acaben les classes als seus centres educatius i solen tenir més temps de vacances que aquells dies que poden correspondre als seus progenitors.
De vegades, els pares i mares decideixen no fer coincidir les vacances sinó tenir-les consecutives, de manera que la parella no passa temps junta i això també genera un desgast important en la relació.
A més, quan les vacances dels progenitors no coincideixen, cada un ha de fer-se càrrec de certes responsabilitats mentre la seva parella treballa i no sempre estan disposades a assumir-les.
Causes que originen conflictes
Conflictes Intergeneracionals
De vegades es deleguen responsabilitats en la gent gran fent que aquests es facin càrrec dels menors per un temps fins que els progenitors puguin accedir al seu temps de vacances.
És llavors quan apareixen els conflictes intergeneracionals, ja que la forma d'atendre els menors per part dels avis pot diferir de la que els pares consideren més adequada.
En mediació es poden establir els aspectes que es permetran als fills i filles, les responsabilitats que aquests assumiran amb els seus avis, però ja que els avis estan fent l'esforç de fer-se responsables dels néts, tampoc no és convenient reprendre'ls per la seva actitud.
Conflictes per diferències en els gustos
En altres casos la família completa pot passar les vacances junta, cosa que inicialment pot semblar beneficiós, però en aquestes situacions pot ser difícil conciliar el que volen fer els menors amb les preferències dels adults i més encara si entre els adults hi ha pares i avis amb diferents gustos.
El temps compartit en família també és una font de conflictes, ja que com més temps passin junts més frecs poden passar i és important saber gestionar-los perquè un malentès no acabi en un conflicte enquistat.
Aquí entra en joc la part preventiva de la mediació, en què es poden acordar prèviament determinats aspectes que es pot preveure que generaran dificultats en la convivència i aclariran les situacions abans que passin a grans.
Conflictes en comunitats de veïns
Una altra font de conflictes en vacances que generen força mediacions són les comunitats de veïns, i més amb la situació de pandèmia actual.
Generalment, en un any sense pandèmia els veïns i veïnes s'enfronten a decisions sobre lús despais comuns a les urbanitzacions, les mascotes que passen hores desateses als pisos fent soroll mentre els seus amos estan fora, els sorolls d'altres persones ja siguin propietàries o inquilines.
A més, hi ha complexos d'habitatges que en aquestes dates tendeixen a decidir la manera d'afrontar les despeses que suposa fer ús de la piscina, contractar servei de socorrisme, seguretat privada o jardineria amb vista a l'època estival.
Conflictes per locals al costat dels habitatges
També es produeixen trastorns causats per locals al costat dels habitatges, ja siguin per sorolls de les persones que fan ús del local, per la sortida de fums de les cuines o per l'acumulació de persones a les portes d'aquest fumant o xerrant.
Conflictes pels pisos de lloguer turístic
Els pisos de lloguer turístic vénen sent un motiu recurrent en mediació, ja que de vegades les persones propietàries dels habitatges els lloguen i es desentenen de l'ús que se'n faci, l'actitud d'oci i gaudi que adopten en ocasions les persones que ocupen aquests habitatges xoquen amb les necessitats de descans de la resta del veïnat.
Conflictes generats per la pandèmia
A més, en època de pandèmia s'han de decidir si s'obriran les piscines comunitàries i de quina manera se'n farà ús, si es distribueixen per hores, per dies, per blocs, etc.
De la mateixa manera s'hauran de prendre decisions sobre la obertura de locals socials o guinguetes situats a l'interior de les urbanitzacions.
L'any passat durant la pandèmia es van establir força acords en relació amb aquests aspectes, fins i tot sobre l'ús que podien fer els veïns i veïnes d'espais comuns com azotees o garatges comunitaris per fer esport i altres activitats durant el confinament.
És important anticipar-se a aquest tipus de conflictes per evitar conseqüències negatives posteriors. Per això, una tasca a complir és passar per un procés de mediació a les vacances familiars i poder gaudir d´unes bones vacances.
Si vols formar-te com a mediador i poder gestionar conflictes com els descrits anteriorment, pots fer-ho amb el Màster en Mediació i Gestió de Conflictes Multidisciplinaris on podràs obtenir les competències necessàries per treballar com a mediador/a.