El Parlament aprova per unanimitat la llei per establir una sessió de mediació prèvia

Gráfica Post Parlament

 

El passat divendres 24 de juliol s'ha convertit en una data rellevant per a la mediació, ja que el Parlament va aprovar per unanimitat un projecte de llei per establir l'obligatorietat d'una sessió de mediació prèvia a un procediment judicial a l'àmbit familiar, especialment quan en el cas hi ha menors, amb l'objectiu d'«aconseguir un acord i excepte en els casos de violència masclista».

 

Aquesta nova llei contempla “l'obligatorietat de sotmetre's a mediació amb anterioritat a la presentació d'accions judicials quan s'hagi pactat expressament, i de l'altra, obre la porta que una vegada iniciat el procés judicial, l'autoritat judicial pugui derivar les parts a una sessió prèvia sobre mediació de caràcter obligatori”. La llei estableix que la manca dassistència no justificada a la sessió prèvia obligatòria, no estarà sotmesa a la confidencialitat, i ha de ser comunicada a lautoritat judicial.

 

En contemplar la possibilitat que els cònjuges puguin incloure al conveni regulador pactes de sotmetiment a mediació i altres mecanismes alternatius de resolució de conflictes, fa que hi siguin presents també els ADR (Alternative Dispute Resolution). Sens dubte una millora en cobertura amb l'aprovació del canvi al Codi civil de Catalunya.

 

Una altra modificació que suposa la nova norma afecta la Llei 15/2009 de mediació en l'àmbit del dret privat i fa constar que a la sessió prèvia sobre mediació el cost ho assumeix el Departament de Justícia, té caràcter obligatori en els supòsits legalment previstos.

 

Així mateix, reforça el compliment de la funció deontològica dels col·legis professionals de la mediació respecte dels col·legiats que l'exerceixen, afegint la funció de vetllar perquè el conjunt de col·legiats compleixin l'obligació d'informar els seus clients sobre la mediació.

 

Mitjançant la nova llei s'amplia l'objecte del Centre de Mediació, que ara s'estén no només a promoure i administrar la mediació, sinó també a la promoció i l'administració d'altres mètodes alternatius de resolució de conflictes (ADR); finalment, canvia la denominació Centre de Mediació del Dret Privat de Catalunya per la de Centre de Mediació de Catalunya, denominació més clara i ajustada a les funcions atribuïdes al Departament de Justícia i al mateix Centre, i més coherent amb el fet que la mediació i els altres mètodes anàlegs es fan servir, o es poden utilitzar, en tots els àmbits i també en qualsevol dels ordres jurisdiccionals.

 

Per part seva, la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha assenyalat que la mediació suposa una transformació en el sistema de gestió conflictes i «abandonar la cultura de l'enfrontament per aterrar a la cultura de la negociació, el diàleg i l'acord».

 

«La mediació és que tots aprenguem a viure d'una altra manera i que resolguem les nostres diferències d'una manera més dialogada, essent part cadascun de nosaltres de la solució per poder continuar amb les nostres vides», ha dit.

 

Ara més que mai, és el moment de diferenciar-se de la resta afegint-hi la mediació com un valor afegit a l'hora d'escollir un perfil professional.

Adapta't a aquesta nova realitat i amplia el teu camp d'actuació: forma't i treballa en mediació.

 

Feu un comentari