L'Avantprojecte de llei d'impuls a la mediació s'eleva a consulta pública. Ciutadans i professionals del sector podran enviar les seves propostes fins al 23 de juny

Coneix l'Avantprojecte de llei en quatre passes:

Quins problemes es pretenen solucionar amb la iniciativa?

La major incidència a resoldre és la alentiment dels procediments judicials. Es busca, per una banda, agilitzar els tràmits judicials perquè es duguin a terme en un temps raonable; de l'altra, potenciar la Mediació i la capacitat negociadora de les parts per ajudar que els conflictes es poden solucionar per mitjà del diàleg

De què esdevé la necessitat d'aprovació i per què és una oportunitat vital?

La necessitat d'aprovació d'aquesta Llei esdevé del ja esmentat alentiment del sistema de justícia, incapaç de donar resposta a les demandes de la ciutadania, en uns terminis de temps útils, per la saturació dels jutjats. Aquesta congestió arribarà al seu pic màxim en un breu període de temps fruit de la crisi del COVID-19. El servei Públic de Justícia planteja així la Mediació com una via consensual que pot servir als ciutadans del carrer per construir solucions dialogades i eficaces.

Quins objectius té aquesta norma?

El primer gran objectiu és el desenvolupament de sistemes de solució de diferències. Es busca recuperar la capacitat negociadora de les parts per evitar que els jutjats segueixin rebent ingents quantitats de litigis, quantitats que no poden fer front. Com a proposta sobre la taula: acudir a una sessió informativa de Mediació prèvia a judici.

El segon objectiu gira al voltant de la modificació de determinats tràmits a les lleis rituàries. Es plantegen introduir novetats com: el dictat de sentències de viva veu als plets civils; la millora i l'extensió de la regulació de les sentències orals en l'ordre social i en el contenciós administratiu; i la implantació en els ordres jurisdiccionals civil i social de les tècniques de plet-testimoni i extensió d'efectes de les sentències

El tercer i darrer objectiu que es persegueix és la implementació de mesures per a la transformació digital del servei públic de Justícia. Això contribuiria a evitar desplaçaments innecessaris, tant de ciutadans com de professionals del sector.

Possibles solucions alternatives regulatòries i no regulatòries?

Tal com s'especifica a documents oficials: "Els objectius exposats exigeixen una modificació de gran part de l'ordenament jurídic processal, per la qual cosa no hi ha una alternativa no regulatòria en la consecució dels mateixos"

L'Avantprojecte de Llei d'Impuls a la Mediació cada cop és una realitat més palpable. Com un nou pas cap a la consolidació definitiva, aquesta mesura s'elevarà a consulta pública. S'hi demanarà l'opinió i les propostes de millores de ciutadans, professionals, organitzacions i associacions del sector.

Quina és la data límit per participar ia quin correu hauré d'enviar les meves propostes?

Les opinions sobre els aspectes que es plantegen al qüestionari (que podràs trobar una mica més avall) tindran com a data límit el 23 de juny del 2020. S'hauran d'enviar al següent correu electrònic: gabinet.se@mjusticia.es

 

Quins requisits he de complir per poder enviar les meves recomanacions?

Hauràs de concretar els apartats següents:

Nom i cognoms i/o denominació social de la persona física o jurídica que subscrigui les al·legacions. Serà necessària la denominació completa de l'organització participant (si és el cas)
Dades de contacte: correu electrònic o telèfon
Indicació clara al camp “assumpte” del correu electrònic que l'e-mail fa referència a l'Avantprojecte de Llei de Mediació

Les parts de la informació que es remetin, i que la persona interessada requereixi que hagin de ser tractades amb caràcter confidencial, s'han d'assenyalar específicament.

Sobre quins apartats podré aportar les meves propostes?

Les puntualitzacions que es vulguin concretar respecte a l'Avantprojecte podran girar al voltant dels apartats i preguntes següents:

Agilització de terminis
Solució de conflictes dialogant
Reforma de lleis processals
Digitalització
Altres consultes
Agilització de terminis

Considerant l'agilitació necessària que cal impulsar a l'Administració de Justícia, la qual es farà més necessària tenint en compte la paralització forçada que, amb motiu de la pandèmia del coronavirus a Espanya, s'ha vist abocada la pràctica de l'activitat judicial :

  1. Considera necessari que s'emprenguin reformes integrals en l'àmbit de la justícia en tres grans plans, diferents però complementaris, dirigides a: 1. Canalitzar la creixent litigiositat mitjançant la implantació d'una via consensual, alternativa a la judicial, que possibiliti una participació més gran de la ciutadania al sistema de justícia; 2. Agilitzar els procediments judicials ja en curs; i 3. Finalment, implementar noves tecnologies de la informació i de la comunicació a l'Administració de Justícia?

Solució de conflictes dialogant

Pel que fa a la línia de treball dirigida a promoure i reforçar tot un sistema de solució de diferències l'objectiu del qual és assolir-ne una solució negociada:

  1. Considera convenient que es fomenti i intensifiqui una consciència que faci que els ciutadans siguin conscients de les possibilitats que tenen per intentar assolir, amb l'ajuda dels mecanismes, garanties i professionals adequats, una solució consensuada i negociada als seus propis problemes?

  2. Esteu d'acord que es reguli un sistema que fomenti un intent de negociació prèvia entre les parts abans de la interposició de la demanda en l'ordre civil?

  3. Comparteix que, fins i tot en els supòsits de controvèrsies que hagin assolit la via judicial, el jutge o el tribunal competent, en els casos en què així ho consideri procedent, pugui derivar les parts a intentar assolir un acord negociat de la controvèrsia?

  4. Està d'acord que per impulsar i fomentar que les parts en una controvèrsia acudeixin a aquests mecanismes de resolució extrajudicial s'arbitrin els incentius necessaris i es busqui un tractament adequat per a la negativa injustificada a tractar de trobar solucions negocials prèvies al procés?

Reforma de lleis processals

En relació amb la intenció de reformar les lleis processals per tal d'agilitzar els plets que ja es troben en tràmit davant de Jutjats i Tribunals i els de nou ingrés:

  1.  Estimeu convenient que, sense minvament ni renúncia als principis, drets i garanties processals que han de ser observats en tot el procés, les mesures a adoptar comprenguin no només les que siguin necessàries per accelerar la tramitació dels procediments i la seva gestió més eficient , sinó també aquelles altres que incideixin en l'àmbit de la resolució a dictar per jutges i magistrats i procurin agilitzar la presa de decisió perquè tingui lloc en un termini raonable?

  2. En aquest cas, és partidari que, en alguns procediments i casos, i sense cap minva del dret fonamental a la tutela judicial efectiva ni del rigor amb què ha de ser observat l'ineludible deure de motivació de les sentències que imposa la Constitució espanyola, es reguli la facultat que les sentències puguin dictar l'òrgan judicial de viva veu?

Digitalització

En relació amb un ús més gran de les tecnologies de la informació i comunicació en l'àmbit de l'Administració de Justícia:

  1. Considereu que és aconsellable l'ús, per part dels ciutadans, d'eines d'identificació i autenticació igual de segures però molt més accessibles i senzilles que la signatura electrònica, perquè es puguin relacionar amb l'Administració de Justícia de la mateixa manera que ho fan amb altres, com ara l'Administració Tributària?

  2. Creu convenient que s'avanci en l'ús de les comunicacions telemàtiques per part dels jutjats i tribunals, fins i tot amb les persones físiques, de manera que la major part de les notificacions es duguin a terme així i deixant l'ús del paper com residual?

  3. Us sembla oportú que hi hagi declaracions i judicis que es puguin celebrar de forma telemàtica sempre que s'adoptin les mesures que garanteixin la seguretat i es respecti l'exercici del dret de defensa dels litigants?

Altres consultes

Altres consultes plantejades són: 

  1. Atès que, gairebé amb tota certesa, una bona part de la litigiositat que es generarà en tots els àmbits del dret a conseqüència de la crisi econòmica i social que ha generat la pandèmia del coronavirus a Espanya es caracteritzarà per presentar idèntic objecte o raó de ser: Considera adequat que, per fer front a aquesta multitud de plets relatius a controvèrsies idèntiques o molt similars, s'incorporin als diversos ordres jurisdiccionals, sempre que resultin idonis, els mecanismes processals de l'extensió d'efectes d'una sentència ferma i el denominat “ plet testimoni”, ja presents a l'ordre contenciós administratiu, que doten l'òrgan judicial d'instruments que permeten agilitzar la tramitació dels recursos d'aquesta naturalesa i donar una resposta ràpida i uniforme al fenomen de la litigació en massa?

  2. Comparteix Vd. La necessitat que, en l'àmbit del dret de família, en què hi ha una especial sensibilitat humana i social, s'introdueixin tràmits més flexibles i àgils per donar resposta als problemes derivats de l'exercici de les responsabilitats parentals en aquest temps de crisi sanitària?

  3. Està Vd. D'acord que s'articuli un sistema pel qual es reforcin les garanties legals a les subhastes de béns embargats pels jutjats quan els deutors no puguin fer front a les seves responsabilitats pecuniàries?

Feu un comentari