Ja saben que un mediador intercultural és una persona que es dedica a facilitar la comunicació i entesa entre persones de diferents cultures i orígens. Però per ser un gran mediador intercultural, un ha d'atendre clarament tres tipus d'objectius dins aquest rol.
Per mi, un bon mediador és aquell que no només actua de manera reactiva promovent la resolució d'un conflicte i l'arribada a un acord entre parts, sinó que a més, ha de treballar de manera proactiva. Ha de treballar per evitar els conflictes i, i aquí anem en aquest nou post, ha de saber acompanyar a les persones per a una millor inclusió a la societat.
Però és clar, moltes vegades un mediador no pot arribar a tot arreu, perquè treballa no amb una persona sinó amb moltes.
Com podem acompanyar i influir positivament en totes?
A més de les competències en mediació que són importantíssimes, a més de saber que és la interculturalitat i com actuar-hi, a més, en determinats casos i entorns, ens demanaran una altra sèrie de competències com ara les lingüístiques.
Ja sabem que en molts casos veiem que per a determinats treballs de mediador intercultural es prioritza per error les competències lingüístiques, que això sí, complementen sens dubte en determinats entorns la tasca de mediació… Com veiem aquestes competències complementen a una bona formació en mediació i interculturalitat. Doncs en l'acompanyament passa exactament el mateix, de vegades necessitem una estratègia més profunda, una metodologia més concreta perquè el nostre acompanyament sigui més efectiu.
I aquí és on anem. El mentoring pot ser aquesta estratègia. El mentoring és aquesta pràctica socioeducativa on una persona més experimentada i coneixedora d'una determinada àrea (el mentor) comparteix la seva experiència i coneixements amb una altra persona (el menti o mentoritzat) per ajudar-lo a desenvolupar-se en aquesta àrea. El mentoring pot tenir diferents objectius i es pot aplicar en diferents contextos, incloent-hi làmbit laboral, educatiu i personal.
Imagineu com n'és de poderosa aquesta estratègia per a la inclusió de persona que desconeixen tantes coses de la nostra cultura, dels nostres valors, de la nostra forma d'organitzar-nos socialment…però a més imaginin-se joves voluntaris formats per un mediador, que poden fer de mentors d'altres que s'incorporen a la societat.
Fixeu-vos, mediació i mentoring, un binomi poderós per a la inclusió positiva dels migrants.
En conclusió, la mediació intercultural té un paper fonamental en la construcció de societats més inclusives i en la promoció del diàleg i la comprensió entre cultures diverses. Com hem vist durant aquest article, la mediació intercultural proporciona les eines necessàries per abordar els conflictes i les diferències culturals de manera respectuosa i constructiva.
Per a aquells interessats i interessades a desenvolupar habilitats en aquest camp en creixement constant, l'Escola Internacional de Mediació és una opció excepcional. Amb una àmplia experiència i un enfocament centrat en l'excel·lència acadèmica i la pràctica professional, aquesta institució ofereix una formació integral a mediació intercultural.
En matricular-vos a l'Escola Internacional de Mediació, podreu accedir a un currículum sòlid i actualitzat, impartit per experts en mediació intercultural. A més, tindràs l'oportunitat de participar en pràctiques i exercicis pràctics, cosa que et permetrà adquirir una experiència valuosa i desenvolupar les habilitats necessàries per convertir-te en mediadors interculturals competents.
La mediació intercultural és un camp en demanda constant, ja sigui en entorns comunitaris, empresarials o governamentals.
No perdis l'oportunitat de convertir-te en un mediador/a intercultural capacitat i marcar la diferència a la teva comunitat i més enllà. Inscriu-te a la Escola Internacional de Mediació i comença el teu viatge cap a una carrera a la mediació intercultural avui mateix!