Els conflictes existeixen, han existit i sempre existiran a la societat en tots els àmbits, i són especialment importants els d'índole familiar, que són més delicats a causa dels vincles i llaços afectius entre les parts enfrontades.
Dia a dia sorgeixen problemes quotidians entre la població civil: assumptes de custòdia de fills/es entre pares i mares separats/des, veïns/es amb problemes de soroll o vandalisme, accidents lleus, etc. Els casos de quota alimentària, tinença de fills/es i dissolució de la societat conjugal són els més comuns en mediació familiar i els que presenten més índex d'èxit amb resolució positiva.
La mediació familiar o la mediació comunitària són una bona via alternativa per solucionar i destrabar conflictes que per la seva naturalesa es poden considerar senzills (encara que cal destacar que en molts altres casos de major gravetat és necessària la intervenció judicial ordinària), d'una manera pacífica i consensuada , sempre amb la voluntat dels afectats darribar a algun acord mutu.
La mediació desmuntant paradigmes socials
En paraules de la directora provincial de Desjudicialització de Conflictes Interpersonals de Santa Fe (Argentina): “Vivim en una societat tan conflictiva que tots els problemes quotidians que tenim els resolem de manera violenta o competitiva. El paradigma existent, gairebé com un mandat social preestablert diu: 'Si tinc un conflicte amb un altre he de guanyar-lo o, en última instància, eliminar-lo, ho cúlmini de la violència'. Aquesta forma de resolució violenta es veu després als titulars dels diaris”.
Els conflictes són naturals i inherents a la vida, i gran part tenen lloc entre persones que es coneixen o tenen algun tipus de relació. La mediació familiar o la mediació comunitària genera un espai col·laboratiu de diàleg on aquestes persones en conflicte tenen l'oportunitat de remenar la seva situació per voluntat pròpia, mitjançant l'escolta activa, l'empatia i amb la intervenció d'una figura neutral: el mediador/a .
És cert que, de vegades, els conflictes no s'aconsegueixen solucionar a través de la mediació. Tot i això, la mediació ja haurà aconseguit una cosa molt fructífera: transformar el conflicte, permetent que la relació entre les parts enfrontades sigui més fluida i menys violenta. Perquè a la mediació hi tenen cabuda les emocions i la comunicació, cosa fonamental perquè un problema deixi d'existir. És per això que sempre valdrà la pena intentar la mediació.