La importància de la confidencialitat en la mediació

Quan parlem de confidencialitat, podem perfectament identificar-lo amb l'anomenat secret professional.

En el primer terme entenem que el mediador/a no pot revelar els particulars i els detalls de la mediació a ningú, és a dir, treure fora el que es “cou dins”, ja que això pot ajudar les parts a sentir-se segures i còmodes durant el procés de mediació.

D'aquesta manera, els mitjans/es entenen des del primer moment, que estan protegits d'alguna manera per la legitimitat que donen al mediador/a. Però de la mateixa manera no es pot tampoc revelar en reunions conjuntes allò que s'ha tractat en reunions individuals i que no han estat autoritzades pel seu confident.

El secret professional com a concepte, ¿en què consisteix?

Pel que fa al secret professional, hem de matisar que no podem ser testimonis en judici sobre aquests extrems, ni pèrits, error molt freqüent per part dels jutjats i tribunals, quan per desgràcia, hem conegut alguna vegada, que mediadors han estat cridats a judici per revelar alguna qüestió sorgida a les reunions del procés de mediació, una cosa totalment improcedent. Tot i això, l'excepció la tenim en el sistema legal americà, on hi ha l'obligació de declarar a les autoritats la informació sobre casos de violència o fins i tot abús contra menors. En aquests casos, l'obligació del mediador és advertir les parts que la seva confidencialitat no es pot mantenir. Però la pregunta és fins on arriba aquest caràcter de confidencialitat quan observem parles amenaçadores o en sessions de caucus ens expliquen alguna cosa que l'altra part ha de saber? Evidentment tots tenim una resposta al cap davant d'aquestes situacions, però sabrem actuar?

confidencialidad en mediación

Sempre en parlar de confidencialitat ens posem en l'exemple del coneixement d'un delicte, moment en què hauríem de revelar el que ha passat, però què faríeu davant d'una situació com la que se'm va produir, quan una clienta em va confessar que estava embarassada i la parella ho desconeixia. Només us porto a pensar.

També vull en aquest post cridar-vos l'atenció al que per mi és igual d'important, com és l'anomenada RESERVA DE LES PARTS.

Cal tenir en compte que els principis que advoquem en mediació la majoria són aplicables al mediador, però també als mitjans. Així, l'anomenada reserva de les parts, pretén que els mitjans quan surtin de les sessions de mediació, no banalitzin fora allò que hi hem tractat, amb converses davant tercers, que de ben segur li farien recomanacions o assessoraments altruistes i que, amb el temps a la sessió següent serien un obstacle a la recerca d'un acord. Frases com “jo que tu no signava” O “no te'n refies gaire que t'ha dit que després és mentida”, porten en orris una negociació i la deixa en punt mort.

confidencialidad en mediación

Per això la confidencialitat del mediador i la reserva de les parts, propicien la confiança mútua de les parts i contribueix a garantir la bona fe, la col·laboració, la franquesa entre elles i la sinceritat del que s'exposi en un procés. Interessos, necessitats i posicions serien altres si no hi hagués aquest principi de confidencialitat sense por que les seves paraules o informacions abocades siguin utilitzades en contra fora del procés de mediació.

No obstant això, també hem de dir, que aquesta confidencialitat o reserva és propicia quant al “contingut del tractat”, però no així pel que fa al “continent”. No hi ha cap problema, és més cal treure a la llum, les sessions que s'han dut a terme, el tipus de sessió, fins i tot amb total coherència si després del procés s'arribo a un acord total o parcial o si escau no hi va haver acord, cosa que es reflecteix a l'acta final, la qual es lliura còpia a les parts perquè en facin ús en un sentit o en un altre. Això deriva també del caràcter informatiu del procés de mediació.

La normativa europea, advoca perquè aquesta confidencialitat a més, estiguin subjectes no només el mediador/ai les parts, sinó fins i tot aquells tercers que puguin acudir a sessions de mediació per al supòsit de la seva idoneïtat en la intervenció (és a dir, tots els participants del procés )

Per acabar, referir-me breument a les excepcions al principi de confidencialitat que podríem observar clarament:

  1. Quan les parts estiguin d'acord que la informació sigui revelada, atès que la confidencialitat és un privilegi i si elles estan d'acord (ambdues parts), aquesta es podria revelar.
  2. En segon lloc, quan es requereix per les institucions a efectes estadístics, com ha anat el procés i la implantació de la mediació realitzada, per a estudis i investigacions. Evidentment sense revelar en aquest cas dades confidencials
  3. També per al supòsit de ser coneixedors d'una amenaça per a la vida o la integritat física d'algun d'ells. En aquesta situació és obligatori posar-ho en coneixement de les autoritats pertinents.
  4. I finalment, com també hem manifestat ja, quan està relacionat amb l'homologació dels acords adoptats. 

No cal dir i no m'estendré més en aquest post, que si el principi analitzat s'incompleix pel mediador/a, hi ha unes sancions específiques, assenyalades als codis deontològics de les institucions mediadores.

Vols conèixer tots els detalls sobre la mediació i el paper del mediador/a? Vols obrir-te pas en un sector apassionant de la mà de la millor escola de mediació? Coneix tots els detalls aquí i fes un tomb a la teva carrera professional.

Feu un comentari