De vegades els mediadors/es som com uns funambulistes al mig del cable d'un procés complex on la confidencialitat és com aquesta llarga perxa que ens ajuda en aquest difícil equilibri a les altures.
La confidencialitat és un principi fonamental en el procés de mediació, ja que permet crear un entorn segur i de confiança entre les parts involucrades. Tanmateix, és important comprendre els abasts i els límits d'aquest principi per garantir una mediació efectiva i respectuosa dels drets de totes les persones.
Potser el primer aspecte a destacar i que pot marcar la resta de tota la mediació en la verbalització al mediador/a d'aquesta privadesa necessària de les sessions. La confidencialitat implica que tot allò discutit i compartit durant les sessions de mediació es manté en estricta reserva. Ni el mediador/a ni les parts no poden revelar informació sobre el procés a tercers sense el consentiment de tots els involucrats.
Aquest aspecte serà la base per fonamentar una relació de confiança i de cordialitat que pot empènyer en determinats moments la mediació.
Per descomptat en aquesta privadesa va inclosa de manera especial la protecció de la informació sensible. La confidencialitat permet a les parts compartir informació delicada o personal sense por que sigui utilitzada en contra. Això fomenta l'obertura, l'honestedat durant el procés de mediació i alimenta el nostre actiu més intangible: el nostre prestigi com a mediadors/es.
Aquest prestigi actuarà després com a vector de confiança. Quan garantim la confidencialitat, es crea aquest entorn necessari on les parts se senten còmodes per expressar les seves preocupacions, interessos i necessitats sense por de repercussions.
Però també aquesta privadesa té els seus límits, anem quins són:
El primer són, òbviament, les obligacions legals. En alguns casos, el mediador pot estar obligat per llei a revelar informació, com en situacions d'abús, violència o perill imminent per a la seguretat de les persones.
El segon aspecte que ens condiciona són els propis acords de mediació: La confidencialitat no s'estén als acords finals aconseguits durant la mediació, els quals poden ser públics i exigibles legalment.
I finalment, la trucada supervisió i capacitació: En alguns casos, el mediador pot necessitar compartir informació amb supervisors o capacitadors, sempre que es mantingui l'anonimat de les parts.
És important com veiem, que tant el mediador/a com les parts comprenguin clarament els abasts i límits de la confidencialitat en la mediació ja que això també forma part de la confiança necessària per a la bona marxa del procés. Això ajudarà a establir expectatives realistes ia garantir que el procés es desenvolupi de manera transparent i respectuosa dels drets de totes les persones involucrades. No ho oblidis, si no tens clar els abasts i límits de la mediació pot ser que el vostre número d'equilibri no funcioni.
Si vols formar-te en mediació, tria matricular-te a la escola número 1 al sector de la mediació.
Totalment dacord amb aquest Post. Un dels principis més importants dels quals es nodreix la mediació, la confidencialitat. No només garanteix la privadesa dels que acudeixen a ella, les seves sessions, converses i possibles acords, sinó que a més, fa que la mediació sigui el garant dels mitjans, fent amb tot això, entre moltes altres coses, que la mediació sigui la millor manera de gestionar els conflictes.
Enhorabona al Sr. José Carlos Cabrera Medina per la seva aportació ia l'EIM per compartir-ho.
Una salutació especial per a tothom.
Gabriel Fernández Valverde (Gaby). Mediador.