Són moltes les recomanacions que crec que ens poden endinsar des del saló de casa nostra a l'apassionant món de la diversitat i dels diferents tipus de desacords de tipus cultural que exerceix, així com imaginar solucions per resoldre'ls. Així que, al post d'avui, us farem aquestes recomanacions que espero siguin del vostre gust:
Em dic Abdou de Nicolás Castellanos
Aquesta petita novel·la ens posa en situació del que representa una frontera, la quantitat de famílies que divideixen i l'angoixa que això genera. Ja sabeu que es diu que Algesires (o aquest cas Melilla) són la porta d'Àfrica, però l'altra part (Farhana, Beni Enzar, Tanger…) són la finestra d'Europa, es mira però no s'hi pot entrar. Una història impactant explicada de manera fàcil per comprendre les dinàmiques de frontera.
Identitats assassines d'Amin Maalouf
Amin Maalouf és un escriptor àrab, de religió cristiana, que viu a un país europeu, ia més és un referent és tot el que diu sobre interculturalitat. Aquest llibre que no és precisament l'últim, és un veritable compendi d'aspectes que hem de tenir trobats quan treballem en un ambient divers.
Els dilluns ens voldran de Najat el Hachmi
Llibre que és ni més ni menys que premi Nadal, on se'ns explica les dificultats d'aquestes segones generacions que s'han criat al nostre país i que pateixen una diglòssia cultural, una fora de casa i una altra a dins. Una novel·la imprescindible per apropar-nos a la feina en joventut i gènere amb poblacions musulmanes.
Home away from home de Carmen Dorado i Macarena Pérez
Llibre de fotografies que vam tenir la sort d'impulsar fa no gaire temps. Retrata una sèrie de refugiats vivint a Andalusia. Una manera visual i interessant d'acostar-nos a la realitat de les persones que ens demanen protecció internacional i que viuen entre nosaltres en espera de poder tornar als seus països.
Els Papalagui
Novel·la gràfica també imprescindible per comprendre que tots som éssers quals i que mirem la realitat a través d'unes ulleres culturals en què ens eduquen quan som petit. Una interessant reflexió no només per saber com mirem els altres, sinó com ens miren ells a nosaltres.
Manual pràctic per a mediadors. El misteri de la Mediació de Javier Alés i Juan Diego Mata.
Aquest manual d'aquests dos companys docents en aquesta escola també és imprescindible per saber quina és la dimensió de la Mediació, les tècniques, el desenvolupament i els límits. Si no en tens, et servirà per a qualsevol mediació a què et dediquis.
Apropament al menor emigrant marroquí de Jose Carlos Cabrera
I l'últim. És rar recomanar alguna cosa pròpia, però crec que té prou aportació no només per apropar-nos a la realitat dels anomenats MENAS o Nens i Nenes No Acompanyats, sinó que també a la seva cultura i el seu llenguatge no verbal. I a més, és gratis, el podeu descarregar de la xarxa.
Segueix formant-te al món de la mediació gràcies a màsters com aquest. No us quedeu sense places.