Des que el juny passat el Consell de Ministres acordés remetre a les Corts Generals el Projecte de Llei per a la Igualtat Real i Efectiva de les Persones Trans i per a la Garantia dels drets de les Persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI), el text no ha estat exempt de polèmiques de tota mena.
Tot i que va ser el Govern qui va acordar que es tramités per la via d'urgència, mecanisme que escurça els terminis a la meitat, les nombroses propostes d'esmenes al text original presentades pels diferents partits han anat endarrerint l'aprovació de la llei, fent cada més complicada la seva aprovació abans de finalitzar 2022.
Per què la Llei Trans és tan important?
El text de la Llei establirà els principis dactuació dels poders públics, regularà drets i deures de les persones físiques i jurídiques, tant públiques com privades, i preveurà mesures específiques contra qualsevol forma de discriminació.
Ara mateix a Espanya, tenim una Llei Trans que data del 2007, la qual va suposar un gran avenç en la qüestió. No obstant, malgrat les bones intencions d'aquesta primera norma, encara hi ha llacunes legals per resoldre, cosa que els col·lectius implicats fa anys que reclamen.
Un dels avenços principals que apareixeran a la nova Llei és l'autodeterminació del gènere. Aquest concepte assenyala que la identitat de gènere la determina el mateix individu. Amb la nova norma, les persones ja no necessitaran cap requisit, no estaran subjectes a cap autoritat mèdica o legal, per poder ser reconegudes en el gènere.
Això també afecta les persones menors d'edat?
Aquest ha estat un dels punts més controvertits del projecte de Llei i el que més crítiques està despertant en diferents sectors de la societat, que no veuen amb bons ulls la proposta que el Projecte de Llei per a la Igualtat Reial i Efectiva de les Persones Trans i per a la Garantia dels drets de les Persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) fa en relació amb la determinació del gènere en els menors d'edat.
D'altra banda, han circulat multitud de bulls en relació amb aquest tema, arribant a dir-se que qualsevol menor podrà canviar el seu sexe legal, sense cap requisit, fet que no concorda gens amb el text del projecte de llei.
Què diu exactament el projecte de llei en relació amb les persones menors?
La norma estableix tres trams d'edat en relació amb l'autodeterminació del gènere, tenint en compte que abans dels 12 anys no seria possible el canvi de la menció registral del sexe.
Aquests tres trams que estableix són:
Menors de 12 i 13 anys. Se'ls permet un canvi de sexe legal, però per això necessitarien una aprovació judicial, és a dir, hauran d'acompanyar la seva sol·licitud de “qualssevol mitjans documentals o testificals acreditatius” que acreditin una situació estable de disconformitat amb el seu sexe/gènere. A més, el document assenyala que el jutge podrà sol·licitar les proves que consideri necessàries.
Menors de 14 i 15 anys. Podrien accedir a aquest dret i sol·licitar-lo per ells mateixos sempre que vagin acompanyats dels seus tutors legals.
Menors de 16 i 17 anys. Podran sol·licitar-ho per ells mateixos sense necessitat d'anar acompanyats dels seus tutors legals.
D'altra banda, qualsevol menor, independentment de l'edat, podrà fer un canvi de nom al DNI per adequar-lo a la seva identitat de gènere. Aquesta és una possibilitat que ja existeix gràcies a la instrucció del 2018 de la Direcció General dels Registres. Aquesta instrucció permet des del 2018 el canvi de nom d'acord amb la identitat autodeterminada per la persona, atenent especialment els casos dels menors. Si saprova aquest projecte de llei trans i LGTBI, ja no seria una instrucció, sinó que passaria a ser una mesura amb rang de llei.
Forma part del món de la intervenció amb menors al nostre Postgrau en Intervenció amb Menors.