Per exercir com a professional de la mediació no només és important la formació especialitzada en gestió eficaç de conflictes, impartida per centres de formació homologats, seguint els aspectes que estableix la llei 5/2012 de 6 de juliol de mediació en assumptes civils i mercantils, sinó que a més cal fer formació contínua.
La formació que se sol·licita és de caràcter quinquennal i ha de comptar amb almenys 20 hores de durada eminentment pràctica, seguint el que s'indica al Reglament del Reial Decret 980/2013, de 13 de desembre, pel qual es desenvolupen determinats aspectes de la llei 5/2012 de 6 de juliol anteriorment citada.
Concretament a l'article 6. Formació contínua dels mediadors, es recull:
“Els mediadors hauran de fer una o diverses activitats de formació contínua en matèria de mediació, de caràcter eminentment pràctic, almenys cada cinc anys, les quals tindran una durada total mínima de 20 hores.
La realització de cursos despecialització en algun àmbit de la mediació permetrà complir el requisit de la formació contínua del mediador”.
La formació contínua té sentit perquè hi ha gran part de les persones que es formen per ser mediadores i mediadors, que no realitzen processos de mediació de forma constant, ja que es dediquen a una altra tasca professional com a principal.
La professió d'origen és, en moltes ocasions, el mitjà de suport de qui es forma en mediació, per la qual cosa no hi ha una pràctica contínua i es perden habilitats, recursos i facilitat a l'hora d'afrontar un cas. És per això que té sentit fer formació contínua per tal de recordar aspectes importants i mantenir-se actualitzats.
La professió, tot i tenir ja un recorregut, encara continua sent jove, i això fa que a nivell de regulació legal segueixin incorporant-se aspectes relacionats amb la mediació i en general amb els diferents sistemes de gestió eficaç de conflictes, a la normativa i reglaments locals, autonòmics i estatals.
Els avantatges de realitzar formació contínua són diversos, no cal dir, que comptar amb coneixements actualitzats a nivell pràctic suposa una més qualitat en la intervenció.
A més, aporta la possibilitat de renovar la inscripció en registres oficials, tant al registre estatal de mediació com als autonòmics.
És coneguda l'existència de registres en què les persones formades en mediació es poden inscriure. De vegades, quan una persona decideix recórrer a mediació per gestionar els seus conflictes o bé és derivada a aquest servei, realment desconeix qui es dedica a fer aquests processos. És habitual que la ciutadania acudeixi als registres de persones mediadores per localitzar professionals que guiïn el seu procés. Per aquest motiu és important inscriure's als registres oficials, a més és l'estatal telemàtic i senzill en la seva gestió.
El registre estatal permet renovar la inscripció amb qualsevol formació pràctica sobre mediació, però, els registres autonòmics, que són majoritàriament de mediació familiar, necessiten que els continguts de la formació contínua siguin específics sobre mediació familiar o aspectes relacionats amb infància i família .
Un altre avantatge és mantenir actualitzats els coneixements relatius a la tasca mediadora, ja que la constant modificació d'aspectes relacionats amb la professió a la normativa nacional o autonòmica fa que la desactualització sigui ràpida. Conèixer les novetats legals és interessant per a qui es dedicarà a l'exercici de la professió, atès que recullen els preceptes pels quals se n'ha de regir la formació i l'actuació.
També hi ha l'avantatge de practicar a través de la formació contínua, ja que la majoria de professionals busquen allò que manquen en les seves formacions especialitzades, aquesta carència sol estar centrada en la pràctica amb casos reals o en la simulació de casos perquè el alumnat adquireixi soltesa a l'hora de desenvolupar-se en un procés de mediació.
En definitiva, la formació contínua aporta més garantia de qualitat en l'actuació de les i els professionals de la mediació.