L'ús d'algorismes per a la detecció del ciberassetjament a menors: STOPONSEXGROOM  

El ciberassetjament a menors ha augmentat de forma exponencial en els darrers anys, agreujant-se encara més durant el confinament per la COVID-19, per tractar-se d'un període en què els menors han recorregut molt més a internet com a contacte amb l'exterior i la via de socialització. 

Davant aquesta situació tan preocupant neix Stoponsexgroom, un projecte coordinat per la Universitat de València on lingüistes, psicòlegs, criminòlegs, juristes i enginyers informàtics especialistes en intel·ligència artificial d'universitats de tres països, a més de policies i guàrdies civils, treballen en l'obtenció d'un model analític sobre la conducta verbal dels assetjadors i dels menors. 

Què s'entén exactament per ciberassetjament a menors? 

S'entén com ciberassetjament sexual a menors com un procés comunicatiu d'engany a través d'Internet en què un adult utilitza el llenguatge (paraules, imatges, trucades de veu, videotrucades) per convèncer un menor a participar en activitats sexuals en línia i, de vegades, a mantenir contacte físic amb intenció sexual. 

4013825

Quina és la fi del projecte Stoponsexgroom? 

En primera instància, el projecte tracta d'analitzar de forma detallada i rigorosa les estratègies de comunicació que utilitzen els assetjadors per enganyar els/les menors. La finalitat és desenvolupar una eina de detecció/prevenció ciberassetjament. Aquesta eina consisteix a crear un algorisme d'anàlisi de textos utilitzant tècniques de processament del llenguatge natural i deep learning, per tal de detectar conductes d'assetjament a menors en converses a través d'internet.  

Quines conclusions han extret fins ara sobre el llenguatge emprat pels assetjadors?  

La hipòtesi de partida al projecte Stoponsexgroom era que els assetjadors utilitzarien emoticones que fessin al·lusió implícita al sexe, com albergínies, cireres i préssecs. No obstant això, s'observa una gran presència d'emojis de cors i petons, potser amb la intenció dels assetjadors d'atrapar els menors com si es tractés d'una relació convencional.  

Segons els investigadors, el procés sol ser el següent: treballar primer la confiança del menor, intercanviant informació personal i complerts. Posteriorment, l'assetjador utilitzarà el llenguatge sexual, de manera explícita o implícita per trivialitzar les conductes sexuals, per anar buscant l'aïllament de la víctima del seu entorn afectivosocial per, finalment, aconseguir el contacte físic fora de la xarxa. 

Coneix tots els detalls sobre Stoponsexgroom i forma part del món de la intervenció amb menors al nostre Postgrau en Intervenció amb Menors

Feu un comentari