Model d'acta final de mediació

L'acta final determinarà la conclusió del procediment i, per tant, amb la signatura acabarà el treball del mediador.

Com redactar un model d'acta final de mediació

Com ja sabem, el procediment de mediació es regeix pel principi de voluntarietat pel que pot concloure:

  • En acord, ja sigui total o parcial. Quan la mediació conclogui amb acord, l'acta final ha de reflectir els acords aconseguits de manera clara i comprensible.
  • Sense assolir acord, bé sigui perquè totes o alguna de les parts exerceixin el seu dret a donar per acabades les actuacions, comunicant-ho al mediador, bé perquè hagi transcorregut el termini màxim acordat per les parts per a la durada del procediment (i no hagin volgut prorrogar-lo), així com quan el mediador apreciï de manera justificada que les posicions de les parts són irreconciliables o concorri una altra causa que en determini la conclusió. En aquests casos, haurà de redactar una acta final en què es reculli la causa de la seva finalització.

En tots dos casos, l'acta final haurà d'anar signada per totes les parts i pel mediador o mediadors i se'n lliurarà un exemplar original a cadascuna. En cas que alguna de les parts no volgués signar l'acta, el mediador hi farà constar aquesta circumstància, lliurant un exemplar a les parts que ho desitgin.

Acta Final De Mediación

Requisits necessaris per a l'acta final

La Llei 5/2012 de 6 de juliol de mediació en assumptes civils i mercantils, no recull més requisits respecte de l'acta final de mediació, però, a fi de revestir-la d'una certa formalitat, al meu parer serà convenient que l'acta contingui a més de l'anterior, les qüestions següents:

  • La identitat i el domicili de les parts.
  • La identitat i dades professionals del mediador o mediadors que hagin intervingut en el procés i, si escau, de la institució de mediació en què s'ha desenvolupat el procediment.
  • El lloc i la data en què se subscriu.
  • Que s'ha seguit un procediment de mediació ajustat a les previsions de la Llei, amb assistència per les parts de manera voluntària.
  • Si escau, una clausula en relació a si les parts convenen que l'acord de mediació sigui homologat judicialment en el marc d'un procés judicial (mediació intrajudicial) o, en cas contrari, si s'acorda que sigui elevat a escriptura pública davant de notari.
  • Una clàusula de sotmetiment a mediació per a la resolució de possibles conflictes futurs en relació amb els acords assolits.
  • Dades relatives al cost de la mediació, com si ja ha estat abonat el cost del procés, o si escau les quantitats pendents de pagament, ia qui, i en quina proporció li correspon el pagament, així com la forma i/o temps d'aquest pagament.
  • Una clàusula relativa a la Llei de protecció de dades personals.
  • I per descomptat, i tal com exigeix la Llei, els acords aconseguits de manera clara i comprensible, de manera que quedin ben definides les obligacions que cada part assumeix.

Feu un comentari