L'essència de la mediació la constitueixen, sens dubte, la seva capacitat àgil i eficaç per resoldre conflictes. I això és crucial, ja que es tracta dels elements que determinen la manera com es configura la institució mediadora. Els avenços en noves tecnologies de comunicació són avenços que contribueixen a fer de la mediació una eina més eficient en la resolució de conflictes.
I així s'ha demostrat el dimecres 12 d'agost passat, quan el Sistema Extrajudicial de Resolució dels Conflictes Laborals d'Andalusia (Sercla), adscrit al Consell Andalús de Relacions Laborals (CARL), va dur a terme a Huelva els primers exercicis mediacions a través de videoconferència.
És una mesura molt beneficiosa per a l'àmbit general de la mediació, ja que allibera de les mesures presencials de negociació. És evident que perquè aquestes accions puguin dur-se a terme ha d'existir acord per les parts intervinents i que comptin amb l'equipament informàtic necessari, que pots ser un ordinador amb càmera web i micròfon o un smartphone.
Segons ha informat la Junta en una nota de premsa: la mediació en línia del Sercla forma part del ventall de mesures proposades des del Consell Andalús de Relacions Laborals per a la reactivació i facilitació de la solució consensuada dels conflictes laborals durant i després de la situació de confinament per la crisi sanitària del Covid-19.
El delegat territorial d'Ocupació, Formació, Treball Autònom, Economia, Coneixement, Empreses i Universitat a Huelva, Antonio Augustín, declara així que «en aquestes primeres mediacions han participat les dues parts del conflicte, així com les persones que conformen la comissió de mediació, usant per això una plataforma específica per a la gestió ODR (Online Dispute Resolution)».
«Aquestes actuacions deriven d'una experiència pilot duta a terme des del darrer d'abril pel Sercla i pionera a Espanya, en haver estat la primera entitat pública que ha celebrat una mediació laboral de manera completament en línia», ha prosseguit.
El delegat ha comunicat que des de l´inici d´estat d´alarma es van començar els preparatius tècnics, formatius i procedimentals per a l´arrencada d´aquesta iniciativa de mediació laboral telemàtica, que ha resultat "exitosa" gràcies a l´esforç col·laboratiu de diverses organitzacions autonòmiques, nacionals i internacionals .
Entre les institucions que ja han portat a pràctica la mediació de manera telemàtica hi ha ODR Llatinoamèrica i la Fundació SIMA, organisme per a la Solució Autònoma de Conflictes Laborals a l'àmbit de l'Estat. I no es descarti que es comenci a implantar en altres organitzem o institucions adscrits a l'àmbit de la mediació.
Sens dubte, ens trobem en un moment d'auge per al desenvolupament de la mediació com a professió, i que augura un futur d'èxit davant de situacions tan especials com les que vivim actualment a l'era Covid.
Uneix-te a aquesta professió de futur i forma't en mediació.
CONEIX MÉS SOBRE ELS NOSTRES PROGRAMES