«La mediació a les empreses estalvia costos de temps i de diners, a més de mantenir les relacions amb el client o proveïdor».
Miren Josune Real és experta en Dret Mercantil, presidenta de l'Associació Basca de Mediadors (Bitar Bask), directora de l'àrea jurídica de Garrébil i autora del llibre Com es pot mediar en assumptes civils i mercantils? A l'entrevista ens parla sobre la mediació a les empreses i el que diferencia la mediació mercantil de la resta. També ens comenta els avantatges de la mediació per a una empresa quant a conflictes que poden fer malbé la imatge i donar mala publicitat. A més, ens explica de què tracta el llibre sobre mediació civil i mercantil.
Quines diferències elementals hi ha entre la mediació mercantil i la civil o familiar?
R: Objectivament, la diferència és en els temes a tractar, perquè en ambdues branques de dret sobre el que es media sempre és sobre drets de caràcter dispositiu. Això no obstant, sí que és cert que en determinats aspectes civils, com pot ser la família o la comunitat, cal treballar més els aspectes relacionals que en els mercantils.
Com a especialista en dret mercantil, quin paper exerceix la mediació dins de les empreses?
R: La mediació a les empreses en primer lloc estalvia costos de temps i de diners que implicaria anar a un procediment judicial, a més de mantenir les relacions amb el client o proveïdor amb què s'ha tingut el conflicte.
[quote style="boxed" float="right"]»Una sentència pública pot fer malbé la imatge d'una empresa, mentre que la confidencialitat de la mediació evita la publicitat i el dany a la imatge«[/quote]
Com es gestiona un conflicte quan entra en joc una cosa tan important com la imatge duna empresa?
R: La gestió d‟un conflicte a través d‟un judici amb una sentència pública pot danyar la imatge d‟una empresa, mentre que la resolució per mitjà de la mediació evita la publicitat i per tant el dany a la imatge; no oblidem que un dels principis de la mediació és la confidencialitat.
Un mediador mercantil i un mediador concursal poden coexistir dins una mateixa empresa sense que els seus àmbits dactuació se solapin?
R: Una empresa pot necessitar en un moment puntual que tinga un conflicte un mediador mercantil i, si posteriorment entra en situació concursal, haurà de sol·licitar del jutjat el nomenament de mediador concursal. Tot i això, cap dels dos ha de ser a la plantilla de l'empresa.
En general, la societat és poc pacífica?
R: Ni sí ni no. Si et refereixes que fins ara els conflictes s'han resolt adversarialment, es podria pensar que la societat és poc pacífica, però en conèixer-se la solució col·laborativa del conflicte que aporta la mediació, és evident la bona acollida d'aquesta institució i l'increment que aquesta està tenint. Per tant, la meva conclusió seria que la societat prefereix la resolució pacífica dels conflictes.
Què podem trobar al seu llibre 'Com mediar en assumptes civils i mercantils?' que ha estat presentat recentment?
R: El nostre llibre és fruit de la nostra experiència professional i formativa de més de 15 anys en institucions tant privades com públiques, cosa que ha donat lloc a l'elaboració d'una metodologia formativa pròpia que ensenya tots els aspectes de la mediació, des de l'anàlisi del conflicte, passant per habilitats de comunicació i intel·ligència emocional, les tècniques mateixes del procés de mediació, la negociació i els aspectes legals de la mediació, arribant a ser gairebé un instrument d'autoformació.
Et pot interessar: Entrevista a Amparo Quintana