Fa poc us explicava que el Consell de Ministres havia aprovat la remissió a les Corts dels Projectes de Llei d'Eficiència Organitzativa i d'Eficiència Processal del Servei Públic de la Justícia, normes que, juntament amb la futura Llei d'Eficiència digital, constitueixen els pilars del Pla Justícia 2030.
Doncs bé, avui vinc a explicar-vos que la Llei d'Eficiència Processal, després de les diferents crítiques realitzades pels diferents partits polítics, ha superat el seu primer examen al Congrés, rebutjant-se l'esmena de totalitat presentada per Vox.
Com us explicava al meu anterior post, l'aprovació definitiva d'aquesta Llei suposaria la modificació de la Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils, en diferents aspectes, entre d'altres els efectes de la mediació sobre els terminis de prescripció i caducitat, la seva connexió amb el requisit de procedibilitat establert a la d'Enjudiciament Civil, els requisits que s'han de complir, l'harmonització del requisit de confidencialitat amb la regulació continguda al títol I per als altres mitjans adequats de solució de controvèrsies en via no jurisdiccional, lassistència lletrada, la sessió inicial, la sessió constitutiva i la derivació intrajudicial.
Davant de l'exponencial increment de la litigiositat, la Llei d'Eficiència Processal, introdueix mecanismes que trenquin la dinàmica de la confrontació i la crispació que envaeix en els nostres temps les relacions socials, per potenciar els mitjans adequats de solució de controvèrsies, impulsant la mediació i d'altres mitjans alternatius, per empènyer les parts a provar aquesta via abans de judicialitzar el conflicte davant dels tribunals.
La Llei, ens parla no només de la mediació, sinó dels “mitjans adequats de solució de controvèrsies en via no jurisdiccional amb regulació especial”. Als efectes d'aquesta llei, s'entén per mitjà adequat de solució de controvèrsies qualsevol tipus d'activitat negociadora, tipificada en aquesta o altres lleis, a què les parts d'un conflicte acudeixen de bona fe per trobar una solució extrajudicial al mateix, ja sigui per elles mateixes o amb la intervenció d'un tercer neutral.
Segons la mateixa Llei, s'entenen per tals els mitjans següents:
- Activitat negociadora directa entre les parts assistides pels seus advocats/des respectives quan la seva intervenció sigui preceptiva
- Conciliació privada, el/la conciliador/a ha de ser un/a professional -o societat professional- inscrit/a com a exercent als col·legis professionals de l'advocacia, de la procura, els graduats socials, el notariat o els registradors, o en qualsevol altre col·legi reconegut legalment, o bé un mediador inscrit. En cas que hi hagi acord total o parcial de les parts en el desenvolupament del procés de conciliació, s'ha de requerir els advocats de les parts, si hi són personats, perquè supervisin l'acord.
- Oferta vinculant confidencial. Qualsevol persona que, amb ànim de donar solució a una controvèrsia, formuli una oferta vinculant a l'altra part, queda obligada a complir l'obligació que assumeix, un cop la part a què va dirigida l'accepta. Aquesta acceptació té caràcter irrevocable. L'oferta tindrà una validesa d'1 mes, transcorregut el qual, si no s'accepta, decaurà, i la part proposant podrà interposar la demanda.
- Opinió d´expert independent. Les parts, a fi de resoldre una controvèrsia, poden designar de mutu acord un expert independent perquè emeti una opinió no vinculant respecte a la matèria objecte de conflicte. Emès el dictamen o l'opinió no vinculant de l'expert, les parts han de disposar d'un termini de deu dies hàbils des de la comunicació per fer recomanacions, observacions o propostes de millora a fi d'acceptar l'opinió escrita proposada per l'expert.
- Les parts podran acudir a la mediació regulada a la Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils. Al costat d'aquests nous mecanismes, esmentats més amunt, es potencia la mediació com a mitjà adequat de solució de controvèrsies en què dues o més parts intenten voluntàriament, a través d'un procediment estructurat, assolir per si mateixes un acord amb la intervenció de la persona mediadora .
Si vols conèixer el món de la mediació i endinsar-te a les ofertes professionals del sector, accedeix al Màster en Mediació i Gestió de Conflictes Multidisciplinaris i forma't amb nosaltres.