Les novel·les gràfiques, aquests còmics dirigits més per a adults, poden ser, a més, una bona eina per reflexionar sobre el conflicte intercultural i sobretot per repensar sobre els llocs on passen. En aquest post en repassarem algunes que ens poden ajudar en el nostre dia a dia.
1. Els Papalagui
El títol “papalagui” fa referència als homes blancs i és un llibre que es cataloga així mateix com “el primer document antiglobalització de la història de la Humanitat”, encara que millor subtitularia el primer document de reflexió intercultural.
És una col·lecció de discursos que el cap samoà Tuiavii de Tiavea dirigeix als seus conciutadans, en què descriu un suposat viatge per Europa en el període justament anterior a la Primera Guerra Mundial.
La paraula Papalagi, que ve del samoano, significa «el blanc«l'estrany», «el que trenca el cel». Curiosament, la paraula existeix realment en samoà.
Com ens veuen a nosaltres. Una de les grans preguntes que tot bon mediador intercultural ha de respondre.
2. Shenzhen, de Guy Delisle
Aquest autor canadenc ha realitzat molts viatges al llarg de la seva vida professional per diferents països, fonamentalment a l'extrem asiàtic i no ha perdut l'oportunitat d'explicar aquelles anècdotes i desencontres interculturals que li van succeir al llarg de la seva vida
“Shenzhen: A quadern de viatge sobre la Xina” és un còmic on es documenta el viatge de tres mesos de Delisle el desembre de 1997 a Shenzhen, una gran ciutat desenvolupada per la República Popular de la Xina a prop de Hong Kong.
Una molt simpàtica aproximació al ser cultural que som tots nosaltres.
3. Iogurt amb melmelada. O com la meva mare es va fer libanesa, de Lena Merhej
Un dia, Lena Merhej (Beirut, 1977) va veure com la seva mare menjava iogurt amb melmelada i es va quedar de pedra. Anys després, va dibuixar aquesta bella història sobre la seva mare, alemanya de Hannover, i va retratar la «cohabitació pacífica de contradiccions» que era la seva família i –potser no tant– el seu país. Una aproximació al món àrab a través dels ulls d'una dona de la vella Europa que prova que l'Orient no és tan lluny i també té memòria, nostàlgia i ferides obertes.
Una gran modela gràfica que ens pot donar les claus del nostre dia a dia, i fins i tot de com impulsar un acord entre parts.
4. Persèpolis
I finalment aquesta celebèrrima i premiada novel·la gràfica ens parla de com una nena veu la revolució de l'Iran de finals dels 70. L'autora relata les etapes fonamentals que van marcar la seva vida, des de la infantesa a Teheran durant la revolució islàmica, fins a la seva difícil entrada a la vida adulta a Europa.
Una novel·la excel·lent per apropar-nos als paràmetres d'Islàm i gènere des dels ulls d'una nena i que podem aplicar a camps relacionats amb els migrants musulmans de segona generació.
Quatre novel·les inspiradores on en format còmic que ens poden ajudar a la nostra tasca professional.
Segueix formant-te al món de la mediació gràcies a màsters com aquest. No et quedis sense la teva plaça.