Com la mediació pot ser utilitzada per resoldre conflictes entre veïns, en organitzacions sense ànim de lucre i en altres situacions en què les parts tenen interessos comuns.
Començarem aquest article dient que, potser, un dels àmbits on més necessària sigui la mediació sigui l'àmbit comunitari/veïnal (sobre els matisos diferenciadors entre la mediació comunitària i veïnal escrivíem fa un any al nostre blog).
I, sent tants i tan variats els “cognoms” de la mediació, tenint per exemple la mediació familiar –ànima mater d'aquest mètode de gestió de conflictes tant potencial, podrien preguntar-se, tan prioritària resulta la mediació comunitària/veïnal? Doncs bé, entenem que això és així per diversos motius:
- A la infància/adolescència, un no tria el lloc on neix i/o creix, en canvi, aquest pot marcar el desenvolupament personal, educatiu i socioafectiu de la persona, forjant el nostre caràcter i comportament futur.
- A l'adultesa, però, quan apareix aquesta possibilitat de decidir on establir-nos, s'està prenent una decisió important. De vegades temporal, encara que generalment amb vista al futur, independentment de la manera com s'executi (lloguer o compra d'un habitatge, amb la problemàtica actual que les dues opcions presenten per als joves). Una decisió que no és irreversible, però sobre la qual ningú no pensa tornar enrere quan l'adopta.
- Durant la vellesa, quan ja hem “fet les arrels” en un lloc i establert en ell una LLAR (és a dir, un lloc de pau, seguretat i calma), l'última cosa que volem és que els fonaments d'aquesta llar trontollin, posat que estem en un moment dequilibri i estabilitat.
- Finalment, a nivell empresarial també, una de les decisions clau a adoptar en un pla de negoci és la ubicació, que indubtablement influeix en les possibilitats i el progrés del projecte. Que el negoci sigui ben rebut per lentorn és molt important.
En definitiva, les raons que ens porten a establir-nos en un lloc determinat són diverses, però el cert és que, per una causa o una altra, acabem formant part d'una comunitat on convivim persones amb pensaments, principis, valors, preocupacions, interessos, projectes i aspiracions diferents, en etapes vitals que solen ser diferents.
I, normalment, no és fàcil deixar de formar part d'aquesta comunitat, podent lligar-nos-hi des d'allò personal-emocional fins a allò econòmic. Tant que, de vegades, podem afirmar que és més senzill tallar les relacions amb algun familiar que amb els veïns i veïnes a qui hauré de veure i amb qui hauré de coexistir dia a dia, depenent fins i tot del consens amb els mateixos. la presa de decisions que ens afecten.
Davant d'aquest panorama, només el pensament col·lectiu (base del respecte i la convivència) permet superar els individualismes generadors d'egoisme i de conflictes. Així, la mediació esdevé una eina fonamental per propiciar aquest pensament col·lectiu, l'empatia, el respecte i la cerca de l'interès comú.
La mediació comunitària/veïnal suposa intervenir en conflictes de manera dialogada, minimitzant-ne l'impacte en les relacions personals i garantint una dinàmica de treball que resulti transformadora. Però també comporta una tasca preventiva important: no cal esperar que sorgeixi el conflicte per actuar en l'àmbit comunitari. Per això el projecte ideal és aquell que va lligat a la mediació educativa, l'associacionisme i, ja que parlem de benestar social i convivència pacífica, a l'Administració Pública, garant del predomini i l'assoliment de l'interès general.
És per això que els projectes de mediació comunitària han de ser recolzats des de l'àmbit públic, sense perjudici que es puguin desenvolupar a nivell privat iniciatives de mediació veïnal. Conscients d'aquesta realitat, analívem recentment com en els programes electorals, s'incloïen compromisos relacionats amb l'aposta per la mediació
Detalls sobre la mediació i el paper del mediador/a? Vols obrir-te pas en un sector apassionant de la mà de la millor escola de mediació? Coneix tots els detalls aquí i fes un tomb a la teva carrera professional.