21 de gener. Dia europeu de la mediació.
Avui és un dia important per als europeus, avui celebrem el paper de la mediació en la resolució de conflictes i, sobretot, el protagonisme que la mediació ha de tenir en la resolució de conflictes; un dia en què es recorda que des de finals dels anys 90 Europa aposta per les ADR com a mecanismes vàlids i sobretot, que permetin apropar els seus ciutadans a una justícia de qualitat on siguin protagonistes de les seves solucions.
Des de la Recomanació de l'any 1998 i les posteriors Directives emeses per la Comissió Europea, s'ha convidat que els estats membres anessin introduint en els seus ordenaments jurídics la regulació d'aquests mecanismes alternatius de resolució de conflictes i amb més èmfasi, de la pròpia mediació.
Amb bon criteri, les institucions europees impulsen des de la implementació de normatives i suport a la inserció de la mediació en els sistemes tradicionals de resolució de conflictes, deixant enrere aquest caràcter complementari que se'ls va donar en el seu naixement i aconseguint que, en molts estats, la mediació jugui un paper importantíssim a la gestió de conflictes.
Europa celebra avui, dia 21, que la mediació és el camí perquè els seus ciutadans participin de manera activa en la resolució de conflictes i, sobretot, que recuperin el control sobre els seus problemes amb l'acompanyament de professionals.
Com intervé la mediació en la resolució de conflictes?
El paper de la mediació resulta fonamental perquè es generin espais socials en què els conflictes caduquin, és a dir, el mal endèmic de la gestió de conflictes a través dels sistemes de justícia és el temps, és a dir, el temps que els conflictes sobreviuen al tractament institucional. La mediació resulta una resposta més eficaç per una qüestió pràctica i de posada en marxa dels acords que s'assoleixin dins del paraigua professional.
A més de l'eficiència en la gestió de conflictes, la mediació ofereix un efecte social immediat creant una línia de coresponsabilitat entre els protagonistes del sistema de gestió de conflictes i els protagonistes dels conflictes; amb això, el nivell de compliment dels acords assolits es potencia notablement disminuint en consonància la judicialització dels conflictes. Podríem concloure que treballant en mediació permetem que la solució d'un conflicte no arribi a la esfera pública i quedi dins de la esfera privada dels seus protagonistes.
Perquè estudiar un màster en Mediació
La formació en mediació és indispensable: conèixer l'estructura de treball en mediació, diferenciar-ne l'exercici d'altres activitats, estudiar les eines de treball o practiques les estratègies professionals són tasques que cal atendre des de la formació i des de l'entrenament. Ser mediador no resulta de la lectura d'un simple manual sinó que requereix la interacció amb professionals, l'estudi de continguts concrets i sobretot, del canvi de xip professional per part del mediador.
A través de la formació en mediació, el professional adquireix aquesta consciència necessària per entendre que el protagonisme del treball és per als seus clients, que ha de ser un testimoni qualificat del procés i que el seu paper és el de dinamitzar les reunions aconseguint que hi hagi un avenç continu en el procés. Per tant, considerar que la mediació constant i continuada és part de l'ADN del mediador resulta indiscutible.
Des de EIM i el seu claustre docent ens congratulem en celebrar el dia 21 de gener com el dia de la Mediació a Europa apostant per una formació professional que permeti que els nostres estudiants es llencin a aquest camp professional i que celebrin cada any que la millor manera de resoldre conflictes és a través del diàleg i del esforç dels protagonistes d?aquest problema i no de tercers.